در این پست می خواهیم درباره فشار خون پایین، علائم، علل و درمان آن صحبت کنیم و اینکه چه زمانی فشار خون پایین یک اورژانس است را با شما به اشتراک می گذاریم. توصیه می کنم افرادی که فشار خون پایین دارند حتما این پست را تا انتها مطالعه کنند.
آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد:
Toggleافت فشار خون چیست؟
هیپوتانسیون فشار خون پایین غیر طبیعی (کمتر از 90/60 میلی متر جیوه) است. اگر فشار خون شما خیلی پایین بیاید، می تواند باعث سرگیجه، غش یا مرگ شود. فشار خون پایین عارضه ای جدی نیست و معمولاً درمان می شود مگر اینکه در افراد مسن رخ دهد یا به طور ناگهانی رخ دهد. در بیماران بالای 65 سال، می تواند نشان دهد که مغز و اندام ها خون کافی دریافت نمی کنند. اگر فشار خون شما به طور ناگهانی کاهش یابد، می تواند مغز را از خون محروم کند، که می تواند منجر به سبکی سر یا سرگیجه شود.
هنگامی که فشار خون پس از حرکت از حالت دراز کشیدن به حالت نشسته به طور ناگهانی کاهش می یابد، به آن افت فشار خون وضعیتی یا افت فشار خون ارتواستاتیک می گویند. هنگامی که فشار خون از ایستادن برای مدت طولانی کاهش می یابد و منجر به غش می شود، سنکوپ وازوواگال نامیده می شود.
انواع فشار خون پایین
هیپوتانسیون (فشارخون پایین) دو تعریف دارد:
- افت فشار خون مطلق: فشار خون شما در حالت استراحت زیر 90/60 میلی متر جیوه (میلی متر جیوه) است.
- افت فشار خون ارتواستاتیک: فشار خون شما بیش از سه دقیقه پس از ایستادن از حالت نشسته پایین می ماند. (طبیعی است که فشار خون شما برای مدت کوتاهی هنگام تغییر وضعیت کاهش یابد، اما نه برای مدت طولانی.) این افت باید برای فشار سیستولیک (بالا) 20 میلی متر جیوه یا بیشتر و برای فشار دیاستولیک (پایین) 10 میلی متر جیوه یا بیشتر باشد. فشار نام دیگر این افت فشار خون وضعیتی است زیرا با تغییر در وضعیت بدن اتفاق می افتد.
اندازه گیری فشار خون شامل دو عدد است:
- سیستولیک (عدد بالا) : این فشاری است که هر بار که قلب شما میزند، بر شریانهای شما وارد میشود.
- دیاستولیک (عدد پایین) : این میزان فشاری است که شریانهای شما بین ضربانهای قلب تحت فشار هستند.
علل افت فشار خون
دلایل مختلفی برای افت فشار خون وجود دارد که عبارتند از:
- استراحت طولانی مدت در رختخواب
- بارداری
- دمای بدن پایین یا بالا
- از دست دادن خون بیش از حد
- کم آبی شدید
- عفونت های خونی مانند سپسیس
- واکنش آلرژیک آنافیلاکسی
- واکنش به دارو یا الکل
- عوامل خطر افت فشار خون
- سن – با افزایش سن خطر ابتلا به فشار پایین افزایش می یابد. تقریباً 10 تا 20 درصد افراد بالای 65 سال افت فشار خون وضعیتی دارند.
- داروها – داروها، مانند مسدود کننده های آلفا، می توانند فشار خون را کاهش دهند.
- سایر شرایط جدی – اگر دیابت یا بیماری پارکینسون دارید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افت فشار هستید.
علائم افت فشار خون
اکثر پزشکان افت فشار خون را جدی نمیدانند مگر اینکه علائم قابل توجهی مانند:
- حالت تهوع
- غش کردن
- کم آبی بدن
- تاری دید
- پوست سرد، لطیف، رنگ پریده
- خستگی
- افسردگی
اگر پوست سرد، لطیف یا رنگ پریده، تنفس سریع یا کم عمق، نبض ضعیف یا تند یا گیجی دارید، ممکن است از افت فشار خون شدید رنج ببرید که می تواند منجر به مرگ شود. اگر مشکوک هستید که از افت فشار خون شدید رنج می برید، فوراً با 115 تماس بگیرید.
تشخیص افت فشار خون
اولین اقدام بعد از افت فشار خون
این اقدام ساده می توان از بسیاری آسیب های افت فشار خون جلوگیری کند، پس آن را با دوستان به اشتراک بگذارید.
آزمایش تکمیلی برای فشار خون پایین
آزمایشاتی که ممکن است پزشک شما تجویز کند عبارتند از:
آزمایش خون
می تواند به شما کمک کند که آیا هیپوگلیسمی (قند خون پایین)، هیپرگلیسمی/دیابت (قند خون بالا) یا کم خونی (تعداد کم خون قرمز) دارید یا خیر.
الکتروکاردیوگرام (ECG) – میتواند سیگنالهای الکتریکی قلب را برای تشخیص ریتم قلب یا ناهنجاریهای ساختاری و همچنین مشکلات مربوط به تامین خون غنی از اکسیژن به قلب تشخیص دهد.
اکوکاردیوگرام
می تواند تصاویر دقیقی از قلب را برای تعیین ساختار و عملکرد نشان دهد.
تست استرس
در طول تست استرس، شما نوعی ورزش را انجام می دهید تا قلب خود را سریعتر پمپاژ کند و سپس با اکوکاردیوگرام یا الکتروکاردیوگرام تحت نظر قرار خواهید گرفت.
تست میز شیب
نحوه واکنش بدن شما به تغییرات موقعیت را مشخص می کند. روی میزی دراز می کشید که سپس برای شبیه سازی حرکت از حالت دراز به حالت ایستاده کج می شود.
درمان های افت فشار خون
فشار خون پایین که هیچ علامتی را نشان نمی دهد معمولاً نیازی به درمان ندارد. برای کسانی که علائم دارند، بر اساس علت اصلی فشار خون پایین درمان میشوند.
درمان های خانگی عبارتند از:
در اینجا چند درمان خانگی وجود دارد که ممکن است به کاهش فشار خون (فشار خون پایین) کمک کند، اما همچنان باید با پزشک خود مشورت کنید:
1. هیدراته بمانید
در طول روز مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. کم آبی بدن می تواند باعث کاهش فشار خون شود.
2. مصرف نمک را افزایش دهید
افزودن کمی نمک بیشتر به رژیم غذایی می تواند به افزایش فشار خون کمک کند. تنقلات نمکی، سوپ بخورید یا به غذاها نمک اضافه کنید.
3. وعده های غذایی کوچک و مکرر بخورید
وعده های غذایی بزرگ می تواند باعث انحراف خون از مغز شود و منجر به سرگیجه شود. وعده های کوچکتر را بیشتر بخورید.
4. از بلند شدن خیلی سریع بپرهیزید
به آرامی بلند شوید و به بدن خود زمان دهید تا خود را با تغییر وضعیت خود تنظیم کند.
5. به طور منظم ورزش کنید
ورزش متوسط و منظم مانند پیاده روی می تواند سیستم قلبی عروقی را تقویت کرده و تنظیم فشار خون را بهبود بخشد.
6. پوشیدن جوراب های فشرده
این جوراب ها می توانند به جلوگیری از تجمع خون در پاها و بهبود گردش خون کمک کنند.
7. مصرف کافئین را افزایش دهید
کافئین یک محرک ملایم است که می تواند فشار خون را به طور موقت افزایش دهد.
8. الکل را ترک کنید
الکل می تواند باعث کاهش فشار خون شود.
مجدداً، لطفاً قبل از ایجاد هرگونه تغییر عمده با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر برای فشار خون پایین دارو مصرف می کنید. درمان های خانگی ممکن است کمک کند، اما درمان پزشکی نیز ممکن است ضروری باشد.
داروهای افت فشار خون
داروهایی که افت فشار خون را درمان می کنند عبارتند از:
- فلودروکورتیزون: دارویی که به بدن کمک می کند سدیم را در کلیه حفظ کند، که به افزایش فشار خون کمک می کند.
- میدودرین: دارویی که میتواند فشار خون را با فعال کردن گیرندههای شریانها و سیاهرگهای کوچک افزایش دهد.
شما حتما در صورت تجویز پزشک باید داروهای گفته شده را استفاده کنید نه بصورت خودسرانه.
سوالات متداول
در اینجا یکسری از سوالات متداول درباره فشار خون پایین را می خواهیم پاسخ دهیم اگر شما سوالی دارید که در این لیست مشاهده نمی کنید می توانید برای ما از طریق دیدگاه ارسال کنید تا پاسخ آن را در این قسمت منتشر کنیم.
وقتی فشار خون پایین است چه چیزی نخوریم؟
افراد مبتلا به فشار خون پایین که گوجه فرنگی زیادی می خورند سردرد، سرگیجه و سرگیجه را تجربه خواهند کرد. غذاهای سرد مانند اسفناج، کرفس، خربزه، هندوانه، لوبیا قرمز، لوبیا سبز، تخمه آفتابگردان، کلپ، پیاز، سرکه، سیر انواع ترشی همگی در کاهش فشار خون تاثیر دارند، بنابراین نباید مصرف شوند.
آیا تخم مرغ برای فشار خون پایین خوب است؟
یک تخم مرغ آب پز 9 درصد از ویتامین B12 توصیه شده در رژیم غذایی (RDA) را تامین می کند. علاوه بر این، حاوی 6.3 گرم پروتئین، 22 میکروگرم فولات و 1.2 میلی گرم آهن است. همچنین حدود 87 گرم آب در سفیده تخم مرغ خام وجود دارد. از این رو، گنجاندن تخم مرغ در رژیم غذایی برای جلوگیری از کم خونی، که منجر به فشار خون پایین می شود، ایده آل است.
آب قند برای فشار خون پایین مناسب است؟
آب قند تاثیری روی فشار خون ندارد و در اصل آن چیزی که همه فکر می کنند افت فشار خون است و با آب قند درمان می شود افت قند خون می باشد. اگر برای فشار خون خود می خواهید آب قند استفاده کنید بهتر است مقدار بیشتری نمک به آن اضافه کنید و قند به اندازه که مزه آن قابل تامل باشد اضافه کنید.
وقتی فشار خون پایین است چه کار هایی نباید انجام دهیم؟
از ایستادن خیلی سریع بخصوص با افت فشار خون ارتواستاتیک خودداری کنید. این می تواند به شما کمک کند تا از سرگیجه و اثرات غش کردن افت فشار خون جلوگیری کنید. داشتن صندلی: اگر متوجه شدید که احساس سرگیجه یا سبکی سر دارید، بنشینید. همچنین هر فعالیت شدیدید می تواند در زمان پایین بودن فشارخون مضر باشد.
چه غذاهایی فشار خون شما را به سرعت بالا می برند؟
غذاهای شور می توانند فشار خون را افزایش دهند. سعی کنید سوپ کنسرو شده، ماهی دودی، پنیر دلمه، ترشی و زیتون بخورید. کافئین قهوه و چای کافئین دار ممکن است به طور موقت فشار خون را با تحریک سیستم قلبی عروقی و افزایش ضربان قلب افزایش دهند.
فشار خون پایین اورژانسی چیست؟
برخی از افراد مبتلا به فشار خون بسیار پایین، وضعیتی به نام افت فشار خون دارند. این زمانی اتفاق می افتد که فشار خون کمتر از 90/60 میلی متر جیوه باشد. اگر بعد از استفاده از درمان خانگی فشارخون شما همچنان پایین است نیاز است که سریع به پزشک مراجعه کنید. البته وقتی فشارخون پایین همراه با علامت های مثل سرگیجه، سفید شدن پوست صورت و سرد شدن دست پا، تاری دید و… همراه بود بجای استفاده از درمان های خانگی به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
نمودار فشار خون پایین چیست؟
نمودار فشار خون پایین براساس عادی، کم، خیلی کم می توانید در زیر مشاهده کنید:
منابع:
بازتابها و دنبالکها
[…] 3. فشار خون پایین : […]
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)