هنوز هم بسیاری از افراد هستند که تصور می کنند فشار خون یک بیماری مرتبط با افراد میانسال و کهنسال است در حالی که در این روز ها شاهد افزایش چشمگیر فشارخون بالا در جوانان و حتی کودکان هستیم. بطور عمومی توصیه می شود اندازه گیری فشار خون کودکان را از 3 سالگی شروع کنید تا مطمن شوید کودک شما دچار مشکل فشار خون نیست البته فشار خون از نوزادی تا سن سه سالگی هم قابل اندازگیری است.
فشار خون کودکان باید چند باشد؟
اما یک مشکل بزرگ برای والدین این است که نمی دانند محدوده فشار خون طبیعی کودکان چند است، برای بدست آوردن محدوده نرمال فشار خون بچه ها سن، وزن و قد آن ها مورد ارزیابی قرار می گیرد البته می توانند فقط از سن بهره برد که در ادامه جدول فشار خون نرمال براساس سن بچه ها را برای شما منتشر می کنیم.
جدول فشار خون طبیعی کودکان براساس سن
به عنوان یک راهنمای کلی می توانید از جدول زیر برای محاسبه فشار خون نرمال کودک خود استفاده کنید البته باز هم ذکر این نکته مهم است که این فقط یک راهنمای عمومی براساس سن است اگر فشار خون فرزند شما از محدوده نرمال بالاتر بود حتما به پزشک مراجعه کنید آنجا براساس سن،وزن و قد اندازگیری دقیق تر را به شما ارائه می کنند.
اندازه گیری فشار خون که چندین بار خارج از محدوده طبیعی است نشان دهنده این است که وقت مراجعه به یک متخصص قلب است. گفتنی است اندازه گیری زیاد فشار خون توصیه نمی شود چون باعث استرس زیاد می شود که خود استرس یکی از دلایل بالا رفتن فشارخون است.
جدول فشار خون نرمال بچه ها براساس سن، وزن و قد
یکی دیگر از جدول هایی که می تواند به شما کمک کند تا فشار نرمال کودک خود را محاسبه کنید جدول زیر است که براساس سن، قد و وزن فشار طبیعی برای کودک را به شما نشان می دهد.
- ■ فشار سیستولیک: بالاترین عدد در اندازه گیری فشار خون است. فشار رگهای خونی را هنگام ضربان قلب اندازهگیری میکند و خون را به داخل بدن پمپ میکند.
- ■ فشار دیاستولیک: پایین ترین عدد در اندازه گیری فشار خون است. فشار رگهای خونی شما را در زمانی که قلب شما بین ضربانها استراحت میکند اندازهگیری میکند و برای ضربان بعدی قلب با خون پر میشود.
بنابراین، در فشار خون 120/80 میلی متر جیوه، “120” فشار سیستولیک و “80” فشار دیاستولیک است. هر دو اعداد برای درک میزان عملکرد قلب و عروق خونی شما مهم هستند.
در جدول بالا اطلاعات بیشتری همچون محدود وزن و قد هم اضافه شده است تا شما را در پیدا کردن فشار نرمال کودک یاری بیشتری کند. با توجه به همه این پارامتر ها اندازگیری صحیح فشارخون هم دارای اهمیت بسیار زیادی است. که در پست پیشنهادی زیر یک متخصص قلب درباره روش اندازگیری صحیح فشار خون توضیحات تکمیلی داده است که می توانید تماشا کنید.
علت فشار خون بالا در کودکان چیست?
برای فشار خون بالا در کودکان نمی توانند علت اصلی بیان کرد اما یکسری علت ها در این بیماری نقش مهمی دارند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. موارد زیر شامل همه دلایل نمی شوند بلکه مهم ترین آن ها برای شما قرار گرفته است.
1. ژنتیک:
سابقه خانوادگی فشار خون بالا می تواند خطر ابتلا به کودک را افزایش دهد پس اگر پدر یا مادر یک کودک دچار فشارخون بالا هستند بهتر است حتما فشار کودک هم از دوران نوزادی چک شود.
2. چاقی:
اضافه وزن یا چاقی کودکان را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا قرار می دهد. متاسفانه درصد کودکان دارای اضافه وزن یا چاقی در کشور ایران در حال افزایش است به طوریکه 9.4 درصد از جمعیت کل کودکان کشور دارای اضافه وزن و یا چاقی هستد.
3. رژیم غذایی ناسالم:
یکی از دلایل مهم دیگری که باعث فشارخون بالا می شود مصرف غذاهای سرشار از نمک، چربی های ناسالم و غذاهای فرآوری شده است که متاسفانه مصرف آن در بین کودکان بسیار زیاد است و حتی اگر این رژیم غذایی در کودکی باعث فشارخون بالا نشود حتما در سنین جوانی و میانسالی می تواند آن ها دچار مشکل فشارخون کند.
4. عدم فعالیت بدنی:
عدم تحرک کافی یکی دیگر از دلایل مهم ابتلا کودکان به فشار خون است و ورزش نکردن کافی می تواند منجر به افزایش فشار خون در کودکان شود. برای جلوگیری از این مسئله باید کودکان از گوشی و فضای مجازی کمی دور تر کنید و آن ها را تشویق به حضور در باشگاه و ورزش کنید و بهترین روش تشویق این موضوع داشتن تحرک کافی خود پدر و مادر است.
5. شرایط مزمن:
برخی شرایط مانند بیماری کلیوی، نقص قلبی یا اختلالات هورمونی نیز می توانند باعث فشار خون بالا در کودکان شوند برای این مسئله حتما باید تحت نظر پزشک باشید.
6. داروها:
برخی از داروها یا درمان های پزشکی می توانند فشار خون را به عنوان یک عارضه جانبی افزایش دهند.
بچه ها اصولا نمی توانند به آسانی علائم فشار خون بالا را تشخیص دهند و به والدین خود اطلاع دهند. در این زمان باید به دنبال نشانههای آن بگردید که سردرد، استفراغ،تپش قلب،گرگرفتگی و تشنج می توانند از علائم فشارخون بالا باشد اما همیشه این نشانه ثابت نیستند و در بین کودکان علائم متفاوتی وجود دارد.
5 ویژگی دستگاه فشارسنج کودکان
برای اطمینان از اندازه گیری های دقیق و راحتی کودک، استفاده از فشارسنج که به طور خاص برای استفاده در کودکان طراحی شده است، ضروری است. مخصوص کودکانی که زیر سن 10 سال هستند بهتر است از فشار سنج های مخصوص کودکان استفاده کنند. ویژگی فشارسنج مناسب برای کودکان را در زیر مشاهده می کند.
1. سایز کاف فشار سنج:
اندازههای کاف کوچکتر طراحی شدهاند تا به راحتی روی بازوهای کودکان قرار بگیرند.
2. طراحی دوستدار کودک:
رنگ های روشن، الگوهای سرگرم کننده یا طرح های زیبا برای کمک به کودکان در حین اندازه گیری احساس راحتی بیشتری داشته باشند.
3. برند معتبر:
فشارسنجی را برای کودکان تهیه کنید که از برند معتبر باشد و حتما از مراکز معتبر تهیه شده باشد.
4. نمایشگر دیجیتال:
صفحه نمایش دیجیتالی واضح و خوانا که خوانش فشار خون را نشان می دهد.
5. کاف قابل تنظیم:
کاف قابل تنظیم برای جا دادن اندازه های مختلف بازوی کودکان.
همچنین در بازار فشار سنج های بازویی هستند که برای بزرگسال و کودکان مناسب هستند همچنین در مراجعه های مختلف به پزشکان کودکان از متخصص کودکان بخواهید که فشار کودک شما را اندازه گیری کند و اگر فرزند شما دچار مشکل فشارخون بود حتما یک دستگاه برای او خریداری کنید و فشار کودک را تحت نظر داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)