آیا میدانستید کمبود خواب چه تاثیری بر فشار خون دارد؟ اگر نمی دانید توصیه می کنم این مقاله وب سایت طبیب گفت را بخوانید. تاثیر خواب بر فشار خون به این دلیل است که خواب نقش مهمی در سلامت قلب و عروق ما ایفا می کند، بنابراین وقتی خواب ضعیف یا ناکافی را تجربه می کنیم، تأثیر منفی می گذارد.
آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد:
Toggle1. رابطه بین خواب و فشار خون
در طول خواب، بدن ما تحت بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی حیاتی قرار می گیرد که به طور فعال به حفظ سطح فشار خون سالم کمک می کند. این فرآیندها شامل کاهش فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک است که مسئول تحریک پاسخ “جنگ یا گریز” بدن و همچنین کاهش سطح هورمون استرس کورتیزول است.
علاوه بر این، یک پدیده شگفتانگیز به نام «شبرفتن شبانه» رخ میدهد که در آن فشار خون ما در طول خواب کاهش جزئی را تجربه میکند. این مکانیسم غوطه ور شدن شبانه، در کنار سایر فرآیندهای پیچیده، نقش مهمی در ارتقاء سلامت بهینه قلب و عروق و در نتیجه تنظیم فشار خون ایفا می کند.
هنگامی که ما به اندازه کافی نمی خوابیم، این فرآیندها ممکن است مختل شوند و منجر به فشار خون بالا شود، حتی در افراد سالم. با گذشت زمان، کمبود خواب مزمن (کمبود خواب) می تواند منجر به التهاب در بدن شود که می تواند خطر فشار خون بالا و مشکلات مربوط به سلامت قلبی را افزایش دهد.
2. اثرات کم خوابی بر فشار خون
متأسفانه، بسیاری از مردم برای داشتن خواب کافی به طور منظم تلاش می کنند، چه به دلیل کار، تعهدات خانوادگی یا سایر عواملی که می توانند اثرات زیر را ایجاد کنند:
افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا
کمبود خواب با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا، که به عنوان فشار خون نیز شناخته می شود، مرتبط است. این به این دلیل است که ریتم طبیعی فشار خون بدن می تواند با کمبود خواب مختل شود و باعث افزایش سطح فشار خون شود.
افزایش هورمون استرس
کمبود خواب میتواند باعث شود بدن هورمونهای استرس بیشتری مانند کورتیزول و آدرنالین تولید کند که میتواند به افزایش سطح فشار خون کمک کند. این بدن را در حالت “جنگ یا گریز” قرار می دهد که سالم نیست. بدن برای کمک به تنظیم هورمون های خود به خواب نیاز دارد.
اختلال در ریتم شبانه روزی
ما اغلب چرخه های متعددی از ریتم های شبانه روزی را در طول شب تجربه می کنیم. هنگامی که ریتم شبانه روزی یک فرد قطع می شود، خطر ابتلا به فشار خون جدید یا بدتر شدن آن افزایش می یابد.
تنگ شدن رگ های خونی
کمبود خواب می تواند باعث باریک شدن رگ های خونی شود و جریان خون آزادانه در بدن را دشوارتر کند. این می تواند به افزایش سطح فشار خون کمک کند و به طور بالقوه منجر به لخته شدن خون شود.
افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی
با تجمع پلاک در شریان ها در نتیجه فشار خون بالا، آنها به تدریج باریک شده و دچار دگرگونی می شوند و سفت و انعطاف پذیرتر می شوند. این سخت شدن رگ های قلب می تواند منجر به بیماری های قلبی عروقی مانند حملات قلبی و نارسایی قلبی شود.
افزایش التهاب
وقتی قلب و رگهای خونی یک فرد آنطور که باید کار نمیکند، بدن قادر به حرکت مایع درون خود نیست. این افراد را در معرض خطر بیشتری برای احتباس مایعات و التهاب قرار می دهد.
3. علل کم خوابی
دلایل کم خوابی می تواند بسیار متفاوت باشد، از شرایط پزشکی گرفته تا عوامل سبک زندگی. برخی از شایع ترین علل کم خوابی عبارتند از اختلالات خواب مانند بی خوابی یا آپنه خواب، استرس، برنامه کاری که نیاز به شیفت های شبانه یا شروع صبح زود و عادات سبک زندگی مانند مصرف کافئین یا الکل قبل از خواب دارد. حال بیایید هر یک از این علل را با دقت بیشتری بررسی کنیم.
اختلالات خواب
اختلالات خواب مانند بی خوابی، آپنه خواب و سندرم پای بیقرار می تواند در توانایی فرد برای به خواب رفتن یا به خواب ماندن اختلال ایجاد کند و منجر به محرومیت از خواب شود.
عوامل سبک زندگی
برخی از عادات سبک زندگی نیز می تواند به کم خوابی کمک کند. اینها شامل مصرف کافئین یا الکل قبل از خواب، داشتن برنامه خواب نامنظم، تماشای وسایل الکترونیکی قبل از خواب و ورزش نکردن است.
استرس
کمبود خواب می تواند ناشی از سطوح بالای استرس و اضطراب باشد.
شرایط پزشکی
برخی از شرایط پزشکی، مانند درد مزمن یا افسردگی، می توانند با خواب تداخل داشته باشند و به کم خوابی کمک کنند.
برنامه های کاری
بسیاری از مشاغل، به ویژه مشاغلی که در مراقبت های بهداشتی و اجرای قانون هستند، نیازمند ساعات شبانه روزی هستند. افرادی که در شیفت شب کار می کنند یا صبح زود کار می کنند ممکن است خواب کافی برایشان مشکل باشد.
عوامل محیطی
عواملی مانند سر و صدا، نور و دما نیز می توانند بر توانایی فرد برای به خواب رفتن یا به خواب ماندن در یک آهنگ منظم و سالم تأثیر بگذارند.
4. نکاتی برای بهبود کیفیت خواب
متأسفانه، بسیاری از مردم با داشتن خواب با کیفیت به طور منظم، چه به دلیل شرایط پزشکی، عادات سبک زندگی یا عوامل دیگر، با مشکل مواجه هستند. خبر خوب این است که بسیاری از نکات ساده و در عین حال موثر وجود دارد که می تواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند و به افراد این امکان را می دهد تا با احساس سرزندگی و انرژی از خواب بیدار شوند.
اجرای هر یک از نکات زیر را در برنامه خواب خود در نظر بگیرید.
یک روال خواب منظم ایجاد کنید
رفتن به رختخواب و بیدار شدن در یک ساعت مشخص هر روز، حتی در آخر هفته ها، مهم است زیرا این امر به تنظیم چرخه طبیعی خواب و بیداری بدن کمک می کند.
یک محیط مناسب برای خواب ایجاد کنید
قبل از رفتن به رختخواب، مطمئن شوید که اتاق خوابتان خنک، ساکت و تاریک است. همچنین می توانید از رختخواب و بالش راحت استفاده کنید.
از فعالیت های تحریک کننده قبل از خواب خودداری کنید
از استفاده از وسایل الکترونیکی یا شرکت در فعالیت های تحریک کننده مانند تماشای تلویزیون یا ورزش قبل از خواب خودداری کنید. نور آبی (که از تلفن ها و سایر وسایل الکترونیکی ساطع می شود) نشان داده شده است که مردم را بیدار نگه می دارد. به منظور مدیریت این امر، اکثر دستگاه های الکترونیکی دارای یک تنظیم “حالت شب” هستند که باعث می شود صفحه نمایش در ساعات مشخص تاریک تر شود.
کافئین و الکل را محدود کنید
از مصرف کافئین و الکل در عصر و شب خودداری کنید، زیرا هر دو می توانند کیفیت خواب را مختل کنند.
استرس را مدیریت کنید
گنجاندن تکنیکهای تمدد اعصاب مانند مدیتیشن یا تنفس عمیق در روال خود میتواند برای مدیریت استرس و اضطراب مفید باشد، در نتیجه باعث بهبود خواب و کاهش احتمال محرومیت از خواب میشود.
در طول روز فعال بمانید
درگیر شدن در ورزش منظم می تواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند. با این حال، مهم است که از ورزش خیلی نزدیک به زمان خواب خودداری کنید زیرا می تواند در توانایی به خواب رفتن اختلال ایجاد کند. ورزش منظم در طول روز به ایجاد الگویی برای بدن ما کمک میکند و زمانهای مناسب را برای هوشیاری و انرژی نشان میدهد و همچنین در صورت نیاز احساس خستگی و آرامش را افزایش میدهد.
کمک های خواب را در نظر بگیرید
در برخی موارد، داروهای کمکی خواب بدون نسخه یا نسخه ممکن است در بهبود کیفیت خواب مفید باشند. با این حال، مهم است که از قبل با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
نتیجه گیری:
کمبود خواب چه تاثیری بر فشار خون دارد را در این پست باهم بررسی کردیم و دریافتیم که میزان کافی خواب با کیفیت برای حفظ فشار خون مطلوب و سلامت کلی بدن انسان یک مسئله حیاتی است. متاسفانه زندگی امروزی بسیاری از جوانان با کمبود طول خواب و کیفیت خواب همراه است و خیلی از آن ها هم علاقه به تغییر این روند ندارند و این مسئله می تواند در بلند مدت برای آن بسیار آسیب زا باشد. برای بهبود این شرایط
منابع:
https://health.clevelandclinic.org/can-lock-of-sleep-cause-high-blood-pressure
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10075386
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)