در این پست طبیب گفت می خواهیم درباره شب ادراری کودکان، علائم، علل و درمان آن صحبت کنیم. شب ادراری یکی از شایع ترین مشکلات دوران کودکی است که معمولاً با افزایش سن به تدریج درمان می شود. اما برخی اوقات شب ادراری در کودکان ادامه پیدا می کند و نیاز به مداخلات پزشکی برای درمان دارد. ما در اینجا ابتدا با تعریف شب ادراری و سپس با عوارض، علل، علائم و درمان آن آشنا می شویم.
آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد:
Toggleشب ادراری چیست؟
به طور کلی، کودکان 5 ساله باید بتوانند ادرار خود را کنترل کنند زیرا ظرفیت مثانه افزایش می یابد و مراکز عصبی مغز می توانند انقباضات مثانه را کنترل کنند. بی اختیاری ادرار در هنگام خواب حداقل دو بار در هفته به مدت 3 ماه متوالی در کودکان بالای 5 سال، بدون نقص مادرزادی یا اکتسابی، شب ادراری نامیده می شود. البته این اتفاق در طول روز هم می تواند اتفاق بیفتد که به عنوان شب ادراری روزانه گفته می شود.
تشخیص شب ادراری چگونه است؟
پزشک معاینه ای انجام می دهد و از شما در مورد نگرانی ها و علائمی که دارید، سابق بیماری ها، سلامت خانواده تان، داروهایی که مصرف می کنید، هر گونه حساسیتی که ممکن است داشته باشید و سایر مسائل از شما می پرسد.همچنین آنها ممکن است در مورد الگوهای خواب، عادات روده و علائم ادراری (مانند میل به ادرار کردن زیاد یا درد یا سوزش هنگام ادرار کردن) بپرسند. پزشک شما همچنین ممکن است در مورد هر موقعیت استرس زا که می تواند به مشکل کمک کند، صحبت کند.
معاینه اولیه احتمالاً شامل آزمایش ادرار و کشت ادرار خواهد بود. در این آزمایشات، ادرار از نظر علائم بیماری بررسی می شود. بیشتر اوقات در افراد مبتلا به شب ادراری، این نتایج آزمایش کاملاً طبیعی است
علل شب ادراری :
پزشکان همیشه علل دقیق شب ادراری را نمی دانند. اما آنها فکر می کنند علت های زیر ممکن است در شب ادراری نقش داشته باشند:
1. مشکلات هورمونی
هورمونی به نام هورمون آنتی دیورتیک یا ADH باعث می شود بدن در شب ادرار کمتری کند. اما بدن برخی از افراد ADH کافی تولید نمی کند، به این معنی که بدن آنها ممکن است در هنگام خواب بیش از حد ادرار کند.
2. مشکلات مثانه
در برخی از افراد مبتلا به شب ادراری، اسپاسم عضلانی زیاد میتواند مانع از دفع مقدار طبیعی ادرار از مثانه شود. برخی از نوجوانان و بزرگسالان نیز مثانه های نسبتاً کوچکی دارند که نمی توانند ادرار زیادی را در خود نگه دارند.
3. نقش ژنتیک در شب ادراری
کودکان و نوجوانان مبتلا به شب ادراری اغلب والدینی دارند که تقریباً در همان سنین مشکل مشابهی داشتند. دانشمندان ژن های خاصی را شناسایی کرده اند که باعث شب ادراری می شوند.
4. مشکلات خواب
مشکلات خواب یکی دیگر از علل شب ادراری است بسیاری از کودکان و نوجوانان ممکن است آنقدر عمیق بخوابند که در صورت نیاز به ادرار کردن از خواب بیدار نشوند.
5. کافئین
استفاده از کافئین باعث می شود که فرد بیشتر ادرار کند.
6. بیماری های زمینه مرتبط با شب ادراری
شرایط پزشکی که می توانند باعث شب ادراری ثانویه شوند عبارتند از دیابت ، ناهنجاری های دستگاه ادراری (مشکلات در ساختار دستگاه ادراری فرد)، یبوست و عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)
7. مشکلات روانی
برخی از کارشناسان معتقدند که استرس می تواند با شب ادراری مرتبط باشد و ممکن است پزشک برای درمان مشکل شب ادراری کودک آن را به روانشناس ارجاع دهد.
فکت درباره شب ادراری ، پسران بیش از دو برابر دختران، شب ادراری دارند و اغلب در ترکیب با ADHD دیده می شود .
عوارض شب ادراری کودکان
شب ادراری می تواند به طور قابل توجهی بر کودکان و خانواده های آنها تأثیر بگذارد اما بیشتر این عوارض شامل کودکان و نوجوانان می شود که مهم ترین آن ها عبارت اند از:
- کمرویی
- عزت نفس پایین
- انزوای اجتماعی
- اختلال خواب
- کاهش عملکرد در مدرسه
- اضطراب
در نتیجه تشخیص به موقع و درمان مناسب شب ادراری ضروری است چون این مشکل می تواند از بسیاری عوارض گفته شده در بالا جلوگیری کند و باعث تأثیرات مثبت زیادی بر کیفیت زندگی کودکان شود.
درمان شب ادراری کودکان و نوجوانان
پزشکان می توانند چندین کار را برای درمان شب ادراری کودکان و نوجوانان انجام دهند، بسته به اینکه چه علت هایی باعث شب ادراری است پزشکان برنامه درمانی را برای کودکان و نوجوان در نظر میگیرند که یکسری از مهم ترین راهکار های درمانی شامل موارد زیر می شود. البته توجه داشته باشید که اگر شرح حال و معاینه فیزیکی پزشک مشکلی پیدا نکرد و آزمایش ادرار منفی بود راهکارهای درمانی گفته شده مورد استفاده قرار میگرید.
-
کنترل مصرف مایعات قبل از خواب
آنچه را که قبل از خواب می خورید و می نوشید مدیریت کنید. افراد مبتلا به شب ادراری می توانند برخی اقدامات اساسی را برای جلوگیری از پر شدن بیش از حد مثانه انجام دهند، مانند کاهش مقدار مایعاتی که قبل از رفتن به رختخواب می نوشند. می توانید با رفتن به توالت درست قبل از خواب، احتمال خیس کردن تخت را کاهش دهید.
-
ممنوعیت های غذایی
پزشکان ممکن است شما را خوردن غذاهایی که مثانه را تحریک می کنند منع کند. اینها عبارتند از:
- قهوه
- چای
- شکلات
- نوشابه های گازدار
-
تکنیک تصویرسازی
خودتان را خشک تصور کنید. استفاده از تکنیکی به نام تصویرسازی مثبت، که در آن فکر میکنید قبل از خواب خشک از خواب بیدار شوید، میتواند به برخی افراد کمک کند تا شب ادراری را متوقف کنند.
-
پاداش برای کودکان
برخی از افراد دریافتند که پاداش دادن به کودکان برای خشک بیدار شدن نیز موثر است.
-
استفاده از دستگاه هشدار دهنده شب ادراری
هشدارهای رطوبت برای شب ادراری روی بدن قرار می گیرد و زمانی که ادرار برای اولین بار با لباس زیر کودک برخورد می کند صدا ایجاد می کند. کودک تشویق می شود که سعی کند “زنگ را بزند”. وقتی زنگ به صدا در می آید، کودک: از رختخواب بلند می شود و زنگ ساعت را خاموش می کند. ممکن است هفته ها طول بکشد تا بدن چیزی را که سال ها انجام می داده است بیاموزد. در نهایت، میتوانید به خودتان آموزش دهید که قبل از به صدا درآمدن زنگ از خواب بیدار شوید یا ادرار خود را تا صبح نگه دارید.
-
درمان دارویی
گاهی پزشکان شب ادراری را با دارو درمان می کنند. اما هیچ دارویی برای درمان دائمی شب ادراری هنوز وجود ندارد. و معمولاً با قطع دارو مشکل عود می کند. پزشکان گاهی اوقات یک نوع ADH ساخته دست بشر را برای کاهش تجمع ادرار در طول شب تجویز می کنند. سایر داروها مثانه را شل می کنند و به آن اجازه می دهند ادرار بیشتری در خود نگه دارد.
اگر نگران شب ادراری هستید، بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که با پزشک خود مشورت کنید. خبر خوب این است که این احتمال وجود دارد که شب ادراری به خودی خود برطرف شود. اما این بدان منظور نیست که بررسی پزشکی خود را نادیده بگیرید.
برای درمان شب ادراری کودکان به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
سوال بسیاری از والدین این است که برای درمان شب ادراری کودکان خود به چه متخصصی مراجعه کنیم:
- فوق تخصص بیماری های کلیوی کودکان
- متخصص ارولوژی کودکان
- متخصص ارولوژی
متخصص های گفته شده می توانند به شما برای تشخیص علت و درمان شب ادراری کمک کنند. همانطور که قبلا گفته شد در برخی اوقات روانشناس یا روانپزشک هم می تواند به درمان شب ادراری کمک کند که اگر نیاز باشد متخصص های گفته شده شما را ارجاع خواهند داد.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)