مضرات سرخ کن بدون روغن

بدون شک یکی از پرفروش ترین محصولات آشپزخانه حداقل در یک دهه اخیر سرخ کن های بدون روغن (هواپز ها) بودند و اصلی ترین دلیل مردم برای خرید سرخ کن بدون روغن این بوده است که آن ها جایگزین سالمی برای تهیه غذاهای سرخ کردنی هستند. اما مثل هر محصول دیگری این محصولات هم دارای نقاط منفی هستند که متاسفانه  توسط فروشندگان مطرح نمی شود و آن ها فقط بر روی نقاط قوت تکیه و تبلیغ می کنند که محصول خود را بفروش برسانند. ما در طبیب گفت تصمیم گرفتیم مضرات سرخ کن بدون روغن را برای شما منتشر کنیم.

سرخ کن بدون روغن چطور کار می کند:

سرخ کن بدون روغن وسیله آشپزخانه ای است که غذا را بدون استفاده از روش های سنتی سرخ کردن که شامل غوطه ور کردن غذا در روغن داغ می شود، طبخ می کند. درعوض، از هوای داغ برای پختن غذا استفاده می‌کند و به آن بافتی ترد شبیه به غذای سرخ‌شده اما بدون روغن می دهد. این روش مانند استفاده از سشوار برای پختن غذا به جای استفاده از ماهیتابه با روغن است.

یک واقعیت قابل تأیید این است که سرخ کن های بدون روغن تا 80 درصد روغن کمتری نسبت به روش های سرخ کردنی سنتی مصرف می کنند که آنها را به گزینه سالم تری برای پخت و پز تبدیل می کند. به عنوان مثال، یک سرخ کن معمولی ممکن است از چندین فنجان روغن برای پختن دسته ای از سیب زمینی سرخ کرده استفاده کند، در حالی که یک سرخ کن بدون روغن فقط از چند قاشق غذاخوری روغن استفاده می کند یا اصلاً هیچ.

 

مضرات سرخ کن بدون روغن

همچنین ببینید:  ضرر های نوشابه گازدار

همانطور که توضیحات دکتر کیوان میرهادی متخصص داخلی تماشا کردید استفاده از هواپز ها بطور کلی ایده بدی نیست اما استفاده مداوم از سرخ های بدون روغن می توانند خطرناک باشد. هواپز ها بخاطر اینکه کار آشپزی را راحت تر می کنند بسیاری بعد از خرید آن دائم از آن استفاده می کنند که این موضوع می تواند نگران کننده باشد. اگر شما همین الان یکی از این دستگاه ها را در منزل دارید نیاز نیست آن را کنار بگذارید فقط کافی است استفاده از آن محدود کنید.

آیا سرخ کن بدون روغن سرطان زا است؟

سرخ کن های بدون روغن باعث سرطان نمی شوند، اما می توانند آکریل آمید تولید کنند که یک ماده سرطان زا است. با پختن در دماهای پایین تر و مصرف رژیم غذایی متنوع می توانید این عوارض سرخ کن ها را کاهش دهید. آکریلامیدها زمانی تشکیل می‌شوند که غذاهای نشاسته‌ای بدون رطوبت پخته می‌شوند مثلاً سرخ کردن. غذاهایی که حاوی بیشترین میزان آکریلامیدها هستند شامل نان، سیب زمینی سرخ کرده و چیپس سیب زمینی می‌شوند. قهوه و آجیل‌هایی که به صورت خشک برشته شده‌اند نیز دارای مقداری آکریلامید هستند. این ترکیبات زمانی تشکیل می‌شوند که آمینواسیدی به نام آسپاراژین با قندها واکنش نشان می‌دهد. نگرانی که وجود دارد این است که آکریلامیدها سرطان‌زا هستند و خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. مطالعه‌ای نیز نشان داد میان مصرف آکریلامید زیاد و آسیب به هموگلوبین داخل گلبول‌های قرمز خون در انسان ارتباط وجود دارد.

مضرات سرخ کن بدون روغن

چگونه عوارض جانبی سرخ کن هوا را کاهش دهیم؟

در حالی که از مزایای سرخ کردن با هوا پز لذت می برید، اتخاذ تدابیری برای به حداقل رساندن عوارض جانبی احتمالی سرخ کن بدون روغن برای یک تجربه آشپزی ایمن ضروری است:

1- کاهش دفعات استفاده از هواپز:

برای کاهش قرار گرفتن در معرض ترکیبات مضر و عوارض جانبی سرخ کن بدون روغن از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده در هواپز خودداری کنید.

2- روش های پخت را متنوع کنید:

بخارپز کردن، پختن و جوشاندن را با سرخ کردن در هواپز ترکیب کنید تا یک برنامه غذایی متنوع تر و سالم تر داشته باشید.

3- مواد سالم تر را انتخاب کنید:

غذاهای کم نشاسته و کم قند را انتخاب کنید تا تشکیل آکریل آمید را در هنگام سرخ کردن در هواپز را کاهش دهید.

4- دمای پخت کمتر :

پخت و پز در دمای کمی پایین تر می تواند ظاهر ترکیبات مضر را کاهش دهد.

5- هواپز را از قبل گرم کنید :

غذا را به درستی آماده کنید و سرخ کن هوا را از قبل گرم کنید تا به نتایج پخت بهینه برسید. اینکه چقدر باید قبل از قرار دادن غذا هواپز را گرم کنید معمولا در دفترچه راهنما نوشته شده است.

سرخ کن بدون روغن (هواپز) یا سرخ کردن به روش سنتی

سرخ کن های بدون روغن 80 درصد روغن کمتری نسبت به روش سنتی استفاده می کند و جایگزینی سالم تری برای روش های سنتی سرخ کردن می باشد. این کاهش قابل توجه روغن نه تنها محتوای کالری کلی غذا را کاهش می دهد، بلکه خطر مصرف ترکیبات مضر را که اغلب با سرخ کردن زیاد مرتبط است، مانند آکریل آمید نیز کاهش می دهد. سرخ‌کن‌های بدون روغن با پخت و پز با گردش هوای گرم تضمین می‌کنند که غذاهای شما طعم و تردی خود را بدون چربی اضافه حفظ کنند، و آن را به انتخاب سالم‌تری برای کسانی تبدیل می‌کند که به دنبال لذت بردن از غذاهای سرخ‌شده مورد علاقه‌شان با حداقل خطرات سلامتی هستند. اما همانطور که در بخش های قبل گفتیم استفاده به اعتدال ضامن بهره بردن از این مزیت های هواپز است.

نتیجه گیری درباره استفاده از سرخ کن بدون روغن

سرخ کن های بدون روغن راه حل قانع کننده ای برای پخت و پز سالم تر و خوشمزه تر هستند و با کاهش مصرف روغن باعث ارتقای سلامت قلب می شوند. با این حال، مهم است که عوارض جانبی بالقوه سرخ کن های بدون روغن، مانند تشکیل ترکیبات مضر و AGE ها، و رعایت اعتدال در مصرف را بشناسید. برای کاهش عوارض جانبی سرخ کن بادی، روش های پخت و پز را متنوع کنید و مواد سالم تری را انتخاب کنید. کلید تعادل در فواید و عوارض جانبی سرخ کن بدون روغن برای تصمیم گیری آگاهانه آشپزی نهفته است. همانطور که سفر خود را برای آشپزی سالم تر آغاز می کنید اعتدال را فراموش نکنید.

اشتراک گذاری:

پست‌های پیشنهادی

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمام حقوق برای سایت طبیب گفت محفوط و کپی از مطالب بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.