فشار خون یک بیماری شایع در سراسر جهان است که بسیاری از مبتلایان به آن حتی خبر ندارند که این مشکل را دارند. در طرح هایی که برای اندازگیری فشار خون در ایران انجام شد مشخص شد حدود 5 تا 6 میلیون ایرانی از ابتلا به بیماری فشار خون خبر ندارند و با توجه به اینکه برای فشار خون درمان قطعی وجود ندارد و فقط با مصرف دارو و سبک زندگی سالم می توانند آن را کنترل و مدیریت کرد که به سلامت ما آسیب نرساند. حال در بخش سبک زندگی سالم ورزش و تغذیه جز مهم ترین مسئله ها است که تحقیقات بسیار زیادی در این دو زمینه در حال انجام است که مشخص کنند چقدر می توانند به کنترل فشار خون کمک کنند. ما در این مطلب سایت طبیب گفت تصمیم گرفتیم یکی از این تحقیقات که در زمینه مصرف روزانه گوجه فرنگی و تاثیر آن روی فشار خون است را برای شما منتشر کنیم.
آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد:
Toggleتاثیر مصرف گوجه فرنگی فرنگی برای فشار خون
گوجهفرنگی حاوی لیکوپن است که به انعطافپذیری دیوارههای رگهای خونی کمک میکند و همچنین پتاسیمی دارد که به مدیریت اثرات سدیم و کنترل سطح مایعات در بدن کمک میکند. برای افراد مسن با فشار خون خفیف، یک مطالعه جدید نشان می دهد که مصرف گوجه فرنگی ممکن است به کنترل فشار خون بالا کمک کند و حتی ممکن است خطر ابتلا به فشار خون بالا را در وهله اول کاهش دهد.
در این مطالعه، افرادی که فشار خون بالایی نداشتند و بیشترین میزان مصرف گوجه فرنگی یا غذاهای حاوی گوجه فرنگی را داشتند، 36 درصد کمتر از افرادی که کمترین میزان مصرف را داشتند، در معرض ابتلا به فشار خون بودند. در افرادی که قبلاً فشار خون بالا داشتند، به ویژه آنهایی که فشار خون مرحله یک داشتند، مصرف متوسط گوجه فرنگی با کاهش فشار خون همراه بود.
شرکت کننده های تحقیق
این مطالعه شامل 7056 شرکت کننده بود که 82.5 درصد از آنها فشار خون داشتند. آنها در مورد مصرف روزانه گوجه فرنگی مورد سوال قرار گرفتند و به چهار طبقه بندی تقسیم شدند: کمتر از 44 گرم در روز، 44-82 گرم (متوسط)، 82-110 گرم (بالا متوسط)، و بیش از 110 گرم.
نویسندگان این مطالعه کاهش فشار خون دیاستولیک را در افرادی که بالاترین متوسط مصرف گوجه فرنگی می کردند در مقایسه با کمترین میزان مصرف مشاهده کردند. شرکتکنندگانی که مبتلا به فشار خون بالا مرحله یک بودن و مصرف متوسط گوجهفرنگی داشتند، در مقایسه با شرکتکنندگانی که کمترین گوجهفرنگی را مصرف میکردند، کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را تجربه کردند.
فشار خون دیاستولیک چیست؟
قلب بین ضربان ها، استراحت میکند تا بتواند دوباره با خون پر شود. پزشکان این مکث بین ضربانها را «دیاستول» مینامند. فشار خون دیاستولیک، در واقع اندازه گیری در مدت این مکث و پیش از ضربان قلب بعدی است. فشار خون دیاستولیک طبیعی در هنگام استراحت، 80میلی متر جیوه یا کمی کمتر است.
تاثیر گوجه فرنگی بر پیشگیری از فشار خون بالا
برای افرادی که روزانه بیش از 110 گرم گوجه فرنگی می خوردند، خطر ابتلا به فشار خون بالا در مقایسه با افرادی که کمترین گوجه فرنگی را مصرف می کردند، کاهش می یابد. این موضوع تاثیر مصرف گوجه فرنگی بر پیشگیری از بیماری فشار خون نشان می دهد و حتی افرادی که مبتلا به فشار خون نیستند می توانند با قراردادن گوجه فرنگی در برنامه غذایی خود از ابتلا به فشار خون جلوگیری کنند.
ترکیبات مفید گوجه فرنگی برای فشار خون
دو تا از ترکیبات موجود در گوجه فرنگی به احتمال زیاد دلیل تاثیر مثبت گوجه فرنگی برابر فشار خون بالا است. که لیکوپن و پتاسیم نام دارند. دکتر Lamuela-Raventós، مدیر مؤسسه تحقیقاتی تغذیه و ایمنی غذا در دانشگاه بارسلونا، یکی از نویسندگان این پژوهش، این فرضیه را مطرح کرد که «مکانیسمهای محافظت از قلب درگیر در کاهش فشار خون ممکن است تا حدی به وجود لیکوپن در گوجه فرنگی مرتبط باشد.
لیکوپن، فراوانترین کاروتنوئید موجود در گوجهفرنگی، نه تنها آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین و بیان ژن آن را کاهش میدهد و از سنتز آنژیوتانسین 2 جلوگیری میکند، بلکه تولید اکسید نیتریک را در اندوتلیوم [سلولهایی که رگهای خونی را پوشاندهاند] ترویج میکند. و باعث کمک به کاهش فشار خون و بهبود جریان خون می شود.
آنژیوتانسین 2 میتواند رگهای خونی را باریک کند و قلب را وادار کند تا برای عبور خون از آن سختتر کار کند. داروهای فشار خون که تولید آنزیم های مبدل آنژیوتانسین را کاهش می دهند، مهارکننده های ACE نامیده می شوند.
میشل روتنشتاین، متخصص تغذیه قلب و کاردیولوژی پیشگیرانه در EntirelyNourished.com، خاطرنشان کرد که پتاسیم “به تعادل سطح سدیم، تنظیم مایعات و کمک به کاهش فشار خون کمک می کند.”
گوجه فرنگی: تازه بهتر است یا پخته؟
🍅 “بهترین” راه برای مصرف گوجه فرنگی وجود ندارد زیرا تا حد زیادی به ترجیحات شخصی و غذایی که در حال تهیه آن هستید بستگی دارد. در اینجا چند روش رایج و خوشمزه برای لذت بردن از گوجه فرنگی آورده شده است:
1. تازه در سالاد:
گوجهفرنگیها را خلال یا خرد کنید و به سالاد مورد علاقهتان اضافه کنید تا طعمی آبدار داشته باشید.
2. برش داده شده در ساندویچ:
برش های گوجه فرنگی را به ساندویچ یا برگر اضافه کنید تا طعم و بافت آن ها بهتر شود.
3. برشته یا کبابی:
نصف یا برشهای گوجهفرنگی را با روغن زیتون بپاشید، نمک و فلفل بزنید و آنها را تفت دهید یا کبابی کنید تا طعم کاراملی و تشدید شود. آنها را می توان به تنهایی میل کرد یا در غذاهای مختلفی مانند پاستا، ساندویچ یا پیتزا استفاده کرد.
4. تفت دادن در سس:
گوجه فرنگی را می توان پخته و تفت داد تا پایه ای خوش طعم برای سس ها، سوپ ها یا خورش های ماکارونی ایجاد کند.
5. مخلوط شده در سس یا سالسا:
گوجه فرنگی تازه را با هم مخلوط کنید تا سس گوجه فرنگی خانگی، سالسا یا حتی دیپ های مبتنی بر گوجه فرنگی مانند گواکامول درست کنید.
6. شکم پر:
گوجهفرنگیهای بزرگتر را خالی کنید و آنها را با موادی مانند برنج، کینوآ یا پنیر پر کنید تا یک وعده غذایی خوشمزه و مغذی داشته باشید.
پیشنهاد دکتر Lamuela-Raventós
با این که روش مصرف گوجه فرنگی در این تحقیقات مورد بررسی قرار نگرفت ولی دکتر Lamuela-Raventós پیشنهاد کرد که این امکان وجود دارد که آنها بیشترین مزیت را هنگام پختن داشته باشند.
او گفت: «من معتقدم مطالعات بالینی آینده باید فرآوری گوجهفرنگی و تکنیکهای آشپزی خانگی را در نظر بگیرند، زیرا فراهمی زیستی کاروتنوئیدها و سایر آنتیاکسیدانها (مانند پلی فنولها) هنگام پختن گوجهفرنگی افزایش مییابد. میوه ها و سبزیجات زیادی وجود دارند که به عنوان ضد فشار خون شناخته شده اند. به عنوان مثال، چغندر و کنگر فرنگی منابع بالایی از پتاسیم هستند، در حالی که فلفل دلمه ای قرمز و هندوانه سرشار از لیکوپن هستند.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-eating-more-tomatoes-daily-help-lower-high-blood-pressure
https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwad363/7450162
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)