بیماری کبد چرب کودکان چیست؟ علائم،تشخیص و درمان

بیماری کبد چرب کودکان چیست؟ علائم،تشخیص و درمان آن موضوع اصلی این پست وب سایت طبیب گفت است که برای شما منتشر کردیم. خیلی از شما شاید تصور می کردید بیماری کبد چرب فقط برای سنین بالا است اما این یک اشتباه بزرگ است چون کودکان هم می توانند مبتلا به کبد چرب شوند و اگر بتوانند در زمان درست آن را تشخیص دهند حتما روند درمانی بهترین خواهند داشت.

بیماری کبد چرب چیست؟

بیماری کبد چرب که بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) نیز نامیده می شود، نوعی بیماری کبدی است که زمانی اتفاق می افتد که چربی اضافی در کبد ذخیره شود. کبد چرب یکی از شایع ترین علل بیماری کبدی است و تقریباً 10 درصد موارد را تحت تأثیر قرار می دهد. این عارضه در کودکان اسپانیایی تبار و پس از آن کودکان قفقازی شایع‌تر است. در بین کودکان آفریقایی آمریکایی کمتر شایع است.

همچنین پسران بیشتر از دختران به کبد چرب مبتلا می شوند. برخی شرایط نیز احتمال ابتلای کودکان به بیماری کبد چرب را افزایش می دهد.

بیماری کبد چرب کودکان

همچنین ببینید:  نوشیدنی مفید برای پوست و کبد چرب در طب ایرانی

انواع بیماری کبد چرب

دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد:

  1. بیماری کبد چرب ساده: زمانی که کودک چربی در کبد انباشته کرده باشد اما التهاب یا آسیب سلولی نداشته باشد.
  2. استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH): زمانی که چربی در کبد کودک منجر به التهاب و آسیب سلولی می شود. NASH یک بیماری جدی است که می تواند منجر به سیروز یا سرطان کبد شود.

علائم بیماری کبد چرب کودکان چیست؟

کبد چرب به عنوان بیماری های خاموش در نظر گرفته می شوند زیرا اغلب علائمی ندارند. با این حال، اگر علائم ایجاد شود، ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد یا ناراحتی در سمت راست بالای شکم
  • خستگی یا احساس خستگی دائمی
  • حالت تهوع
  • یبوست
  • زردی یا زردی پوست یا چشم
  • تورم شکم که به عنوان آسیت نیز شناخته می شود
  • کبودی غیر طبیعی
  • خارش شدید پوست که به عنوان خارش نیز شناخته می شود
  • عملکرد غیر طبیعی مغز که به آن انسفالوپاتی نیز معروف است
  • بزرگ شدن طحال یا کبد

برای بسیاری از کودکان، تنها علائم احساس خستگی یا ناراحتی در سمت راست بالای شکم است اما موارد گفته شده در بالا می تواند جزو علائم اصلی کبد چرب در کودکان شناخته می شود.

همچنین ببینید:  از دلایل اصلی ابتلا به کبد چرب در طب سنتی

کبد چرب در چه سنی شایع است؟

کبد چرب می تواند افراد در هر سنی از جمله کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. تحقیقاتی که در کشوری مثل آمریکا انجام شده است  نشان می دهد که نزدیک به 10 درصد از کودکان 2 تا 19 ساله ایالات متحده به کبد چرب مبتلا هستند. با این حال، افراد با افزایش سن بیشتر احتمال دارد به کبد چرب مبتلا شوند.

علت کبد چرب کودکان

محققان به طور کامل درک نمی کنند که چرا برخی از کودکان به کبد چرب مبتلا می شوند. آنها می دانند که این بیماری در کودکان با شرایط خاص شایع تر است. این شرایط عبارتند از:

  • چاقی
  • دیابت نوع 2 و پیش دیابت
  • اختلالات چربی بالا
  • مقاومت به انسولین
  • هپاتیت C
  • کاهش وزن سریع

بیماری کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک کودک معمولاً بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) را بر اساس ترکیبی از تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایش خون تشخیص می دهد. کودکانی که چاق هستند و سطح آنزیم‌های کبدی خاص آنها در آزمایش‌های معمول خون بالاتر از حد طبیعی است، بیشتر به کبد چرب مبتلا هستند. پزشک ممکن است یک سونوگرافی (یک تکنیک تصویربرداری بدون درد و غیر تهاجمی که از صدای با فرکانس بالا استفاده می کند) برای بررسی ساختار کبد درخواست کند. علاوه بر این، پزشک ممکن است یک الاستوگرافی گذرا را تجویز کند که امواج اولتراسوند را از طریق کبد اندازه‌گیری می‌کند تا سفتی/اسکار کبد و میزان چربی کبد را پیش‌بینی کند.

همچنین ببینید:  با 4 روش تشخیص کبد چرب آشنا شوید

پایش کودکان مبتلا به کبد چرب چگونه است؟

اگر کودکی مبتلا به کبد چرب تشخیص داده شود، پزشکان متخصص و فوق تخصص کبد آن را با روش‌های مختلفی از جمله دوره‌ای زیر پایش می‌کنند:

  • آزمایش خون، برای بررسی اینکه کبد کودک شما چقدر خوب کار می کند
  • سونوگرافی ها
  • الاستوگرافی گذرا
  • معاینات بدنی

بیماری کبد چرب  کودکان چگونه درمان می شود؟

هیچ درمان ساده ای برای کبد چرب وجود ندارد. تمرکز درمان جلوگیری از بدتر شدن بیماری است. این شامل:

  • تشویق به تغذیه سالم و کاهش وزن
  • کنترل شدید سطح قند خون برای کودکان مبتلا به دیابت
  • نظارت بر کودک از نظر عوارض یا پیشرفت کبد چرب به بیماری کبدی شدیدتر

برخی از مطالعات اولیه نشان می دهد که ویتامین E، یک آنتی اکسیدان، ممکن است فوایدی داشته باشد. با این حال، نباید آن را جایگزینی برای کاهش وزن، تغذیه سالم و فعالیت بدنی دانست.

ایا کبد چرب در کودکان خطرناک است؟

از آنجایی که کبد چرب یک بیماری مزمن است، کودک مبتلا به این بیماری ممکن است مجبور باشد در تمام طول زندگی خود به طور منظم به دنبال مراقبت باشد. اگر کبد چرب به بیماری کبدی شدیدتر پیشرفت کند، کبد ممکن است شروع به زخم شدن کند. بافت اسکار می تواند جایگزین بافت سالم و نرم کبد شود و باعث سیروز و جلوگیری از عملکرد صحیح کبد شود. اگر سیروز تحت کنترل نباشد، می‌تواند منجر به عوارضی از جمله فشار خون پورتال، نارسایی کبد یا سرطان کبد شود و ممکن است به پیوند کبد نیاز داشته باشد. همه اینها شرایط جدی اما قابل پیشگیری هستند تا زمانی که تجمع چربی در کبد و روند ایجاد اسکار کند یا متوقف شود.

با کبد چرب از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟

یکسری از مهم ترین مواد غذایی مضر برای کبد چرب شامل موارد زیر می شوند:

  • مرغ، به جز گوشت سفید بدون چربی
  • پنیر پر چرب.
  • ماست، به جز کم چرب
  • گوشت قرمز
  • محصولات پخته شده و غذاهای سرخ شده با روغن نخل یا نارگیل
  • اقلام قندی مانند آب نبات، نوشابه معمولی و سایر مواد غذایی با قندهای افزوده از جمله شربت ذرت با فروکتوز بالا
  • فست و فود ها
  • نوشابه‌های گازدار
  • نوشیدنی های الکی

غذاهای مفید برای کبد چرب کودکان

بسیاری از پزشکان رژیم مدیترانه ای را به بیماران کبد چرب توصیه می کنند. رژیم مدیترانه ای هر چیزی که یک متخصص تغذیه انتظار دارید به شما توصیه کند را برای شما در نظر گرفته است. میوه و سبزیجات بیشتر، غلات کامل، آجیل و حبوبات بیشتر، گوشت بدون چربی، گوشت قرمز کمتر و شیرینی/قند افزوده اینا خلاصه رژیم مدیترانه ای است که در پست پیشنهادی زیر بیشتر درباره آن صحبت کردیم.

همچنین ببینید:  معرفی بهترين رژيم هاي لاغري دنيا 1403-2024

1. میوه ها و سبزیجات:

سبزیجات غیر نشاسته ای مانند کلم بروکلی و میوه های کامل را هدف قرار دهید، اما از آب میوه ها خودداری کنید. نیمی از بشقاب شما باید میوه و سبزیجات باشد.
پروتئین های بدون چربی: ماهی، مرغ، لوبیا و آجیل را انتخاب کنید.

2. غلات کامل:

برنج قهوه ای، بلغور جو دوسر یا پاستا گندم کامل را انتخاب کنید.

3. چربی های سالم:

از روغن زیتون یا کانولا برای پخت و پز و سالاد استفاده کنید و کره و چربی های ترانس را محدود کنید.

4. سایر غذاها:

سیر حاوی سلنیوم است که از کبد در برابر آسیب محافظت می کند و یک ترکیب گوگردی است که آنزیم هایی را فعال می کند که سموم را از بدن دفع می کنند. گردو سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است و چای سبز حاوی آنتی اکسیدان هایی به نام کاتچین است که ممکن است در برابر برخی از انواع سرطان کبد محافظت کند. شما می توانید کاتچین بیشتری از دم کردن چای و نوشیدن آن به دست آورید.

سوالات متداول درباره کبد چرب کودکان

در بخش آخر یکسری سوالات متداول درباره کبد چرب کودکان را پاسخ خواهیم داد که اگر سوال شما در این بخش نبود می توانید در بخش دیدگاه برای ما بنویسید.

آیا تخم مرغ برای کبد چرب مضر است؟

کمبود کولین ممکن است در ایجاد بیماری کبد چرب نقش داشته باشد. گنجاندن غذاهای غنی از کولین مانند تخم مرغ در رژیم غذایی ممکن است به حفظ عملکرد مطلوب کبد کمک کند. اما باید دقت داشته باشید که اگر زرده تخم مرغ  بیش از حد مصرف شود  می تواند برای کبد چرب مضر باشد برای همین توصیه عمومی این است که مصرف زرده از یک عدد در طول روز و شش عدد در طول هفته بیشتر نشود. همچنین در این زمینه دستور پزشک در اولویت است.

بهترین ورزش برای کبد چرب چیست؟

برای کاهش چربی کبد، توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری کبد چرب 150 تا 240 دقیقه در هفته حداقل ورزش هوازی با شدت متوسط ​​انجام دهند. اما نشان داده شده است که حتی 135 دقیقه در هفته ورزش با شدت متوسط ​​(مثلاً 45 دقیقه پیاده روی در سه روز در هفته) مفید است.

کدام میوه برای کبد چرب بهتر است؟

زغال اخته . آنها دارای مواد مغذی به نام پلی فنول هستند که ممکن است به محافظت از شما در برابر بیماری کبد چرب غیرالکلی کمک کند، که اغلب با چاقی و کلسترول بالا همراه است. اگر زغال اخته مورد علاقه شما نیست، دیگر غذاهای غنی از پلی فنول عبارتند از شکلات تلخ، زیتون و آلو.

آیا یک فرد لاغر ممکن است به بیماری کبد چرب مبتلا شود؟

اگرچه چاقی در 50 تا 90 درصد از بیماران مبتلا به کبد چرب دیده می‌شود، اما این وضعیت می‌تواند افراد با وزن و شاخص توده بدنی طبیعی را نیز تحت تأثیر قرار دهد. پس این باور اشتباه را فراموش کنید که فرد لاغر به کبد چرب مبتلا نمی شود.

آیا با بیماری کبد چرب اضافه وزن پیدا می کنید؟

بیماری کبد چرب می تواند منجر به افزایش وزن در برخی افراد شود که در درجه اول به دلیل تجمع چربی در کبد و تغییرات متابولیک مرتبط است. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که تجربه می تواند متفاوت باشد. برخی از افراد مبتلا به بیماری کبد چرب در صورت اتخاذ تغییراتی در سبک زندگی مانند بهبود رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی ممکن است وزن خود را کاهش دهند.

در صورتی که بیماری کبد چرب مربوط به سندرم متابولیک باشد که شامل شرایطی مانند چاقی، مقاومت به انسولین و دیس لیپیدمی است، افزایش وزن نیز ممکن است رخ دهد. اگر مشکوک به بیماری کبد چرب هستید یا تغییرات وزن را تجربه می کنید، ضروری است با یک متخصص مراقبت های بهداشتی برای مشاوره و مدیریت شخصی مشورت کنید.

اشتراک گذاری:

پست‌های پیشنهادی

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمام حقوق برای سایت طبیب گفت محفوط و کپی از مطالب بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.