عناب میوه ای کوچک و شیرین است که روی درخت می روید. شبیه یک خرما است و طعمی شبیه مخلوط سیب و خرما دارد. در دنیا عناب را با نام های خرما قرمز و خرما چینی می شناسند. اما در ایران جایگاه عناب بسیار بالا است مخصوص در طب ایرانی یکی از میوه های کاربردی و پرخاصیت است که در بسیاری از بیماری ها از آن به عنوان دارو استفاده می شود. در این پست خواص عناب در طب سنتی از زبان دکتر کردافشاری را برای شما منتشر کردیم که پیشنهاد می کنم حتما تا انتها همراه ما باشید.
آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد:
Toggleخواص عناب در طب سنتی از زبان دکتر کردافشاری
با یکسری از خواص عناب در طب ایرانی از زبان دکتر غلامرضا کرد افشاری آشنا شدید در ادامه می خواهیم اطلاعات بیشتری درباره عناب و خواص آن در طب سنتی کسب کنیم اگر علاقمند هستید در ادامه همراه ما باشید.
طبع عناب در طب سنتی
در کتب طب ایرانی برای عناب خشک شده دو طبع معرفی شده است که یک معتدل و مرطوب است و دوم سرد و مایل به تر است. بیشتر پزشکان طب سنتی بخاطر جرم سنگین گوشت میوه عناب آن را سرد می دانند و توصیه می کنند عناب را خالی زیاد استفاده نکنند و بجای مصرف خام و خشک شده، آن را سوراخ کنند و سپس بجوشانند و از عصاره بدست آمده عناب استفاده کنند.
مصلح عناب چیست؟
مصلح عناب در طب سنتی برای افرادی که طبع سرد دارند آویشن،مَویز و عسل است و افرادی که مزاج گرم دارند نیاز به استفاده از مصلح ندارند.
مواد مغذی عناب
میوه عناب کالری کمی دارد اما سرشار از فیبر، ویتامین و مواد معدنی است. یک وعده 3 اونس (100 گرم) عناب خام، یا حدود 3 تا عناب متوسط، شامل مواد مغذی زیر است:
- کالری: 79
- پروتئین: 1 گرم
- چربی: 0 گرم
- کربوهیدرات: 20 گرم
- فیبر: 10 گرم
- ویتامین C: هفتاد و هفت درصد از نیاز روزانه
- پتاسیم: 5 درصد از نیاز روزانه
میوه های عناب کم کالری و سرشار از فیبر هستند. آنها همچنین چندین ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین C و پتاسیم را دارا هستند.
تقویت سیستم ایمنی
مطالعه مختلف نشان داد که عناب، نوعی فیبر با خواص آنتی اکسیدانی، تولید سلول های ایمنی را تقویت کرده و سرعت خنثی سازی ترکیبات مضر را در این سلول ها افزایش می دهد.
تقویت کننده مغز
یک مقاله تحقیقاتی نشان می دهد که عناب ممکن است اثرات تقویت کننده مغز، از جمله بهبود حافظه و پتانسیل یادگیری داشته باشد . خواب: از جمله مهمترین کاربردهای عناب در طب سنتی بهبود خواب است. تصور این است که برخی از اجزای عناب ممکن است بر سیستم سروتونین بدن شما تأثیر بگذارد.
کمک به درمان آنفولانزا و سرماخوردگی
یکی دیگر از خواص عناب در طب سنتی کمک به درمان بیماری های ویروسی است. عناب بخاطر دارا بودن مقدار قابل توجهی ویتامین c به کاهش عوارض بیماری های تنفسی مانند آنفولانزا، کرونا و سرماخوردگی کمک می کند.
عناب برای یبوست
میوه عناب با ساختار فیبری خود تخلیه روده ها را تسریع می کند و شکایات یبوست را برطرف می کند. گفتنی است خود میوه عناب دیرهضم است و برای یبوست مفید نیست اما دمنوش عناب مخصوص اند با گل محمدی یا بابونه یک ترکیب فوق العاده برای یبوست است.
عناب برای اضطراب
عناب قرن هاست که در طب سنتی ایرانی و چینی به عنوان داروی اضطراب و خواب آور، اشتها آور و کمک کننده به هضم غذا استفاده می شود.
عناب برای آلرژی فصلی
عناب در کنترل آلرژیهای فصلی، خارش و کهیر نیز موثر است. میوهی عناب دارای آنزیم ویژهای به نام بروملین است که خلط و مخاط را کاهش میدهد. بنابراین، به پاکسازی مسیرهای تنفسی و حفرههای سینوسی کمک میکند و جلوی سرفه کردن را میگیرد. افزون بر این، عناب سرشار از خواص آنتیهیستامینی است که جلوی واکنشهای آلرژیک و حساسیتی را میگیرد. بنابراین، با در نظر داشتن اینها میتوانیم به خواص عناب برای سرماخوردگی هم پی ببریم. اگر در فصل بهار دچار آلرژی می شوید از عناب در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
آیا عناب برای کبد مفید است؟
عناب حاوی مقدار زیادی از آنتی اکسیدانها است که میتواند به پیشگیری از مشکلات کبدی کمک کند. رادیکالهای آزاد موادی هستند که از طریق مواد سمی، سیگار کشیدن و همچنین قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس، آلایندههای هوا و مواد شیمیایی صنعتی در بدن به وجود آمده و یکی از تاثیرات آنها بر روی بدن آسیب دیدن کبد است. آنتی اکسیدانها به نحوی نقطه مقابل رادیکالهای آزاد به حساب آمده و میتوانند اثرات منفی آنها را خنثی کنند.
فواید عناب برای دیابتی ها
عناب سرشار از ویتامین C است. این ویتامین در بدن به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و میتواند از سکته ناشی از دیابت جلوگیری نماید. کمک به خوب شدن زودتر زخم یکی دیگر از مهمترین خواص عناب برای دیابت است. زخمها در بیماران دیابتی خیلی دیرتر از افراد معمولی بهبود پیدا میکنند؛ پماد یا دیگر اشکال دارویی مالیدنی عناب با بهبود زودتر زخمها در افراد دیابتی مرتبط شناخته شدهاند.
خواص عناب برای سلامت قلب
عناب سرشار از پتاسیم است و سدیم کمی دارد. پتاسیم رگ های خونی شما را شل می کند و به تنظیم سطح فشار خون کمک می کند.این میوه همچنین به عنوان یک عامل ضد آتروژن عمل می کند. از رسوب چربی و گرفتگی عروق شما جلوگیری می کند. همچنین مشخص شد که عناب به کاهش میزان چربی در خون نوجوانان چاق کمک کرده است. می تواند خطر بیماری قلبی را در نوجوانان کاهش دهد.
آیا عناب برای فشارخون مفید است؟
عناب یک داروی عالی در حفظ فشار خون طبیعی است. به دلیل خواص عناب برای فشار خون این میوه یکی از انتخابهای رایج برای کنترل فشار خون بالا به حساب میآید. عناب سرشار از مواد معدنی مثل پتاسیم، فسفر، منگنز، آهن و روی است. مقدار بالای پتاسیم در عناب به گشاد شدن عروق بدن و تعادل فشار خون طبیعی کمک میکند.
خواص عناب برای پوست
مصرف عناب یک راه حل طبیعی برای کاهش سرعت پیر شدن پوست صورت است. از آنجایی که این میوه سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامین C است میتواند به جلوگیری از چین و چروک و تغییر رنگ و پیری پوست کمک کند.
خواص عناب برای بدنسازان
به دلیل وجود مقدار قابل توجهی پتاسیم در میوه عناب، خوردن آن باعث تقویت ماهیچه های بدن می شود. همچنین عناب دارای کربوهیدرات هایی است که به شکل قند طبیعی انرژی بدن را تأمین میکنند و به کسانی که می خواهند افزایش وزن داشته باشند کمک می کند.
عناب برای غلظت خون
عناب برای تصفیه خون نیز استفاده میشود و غلظت خون را بهبود میبخشد؛ این میوه برای بیماریهای قلبی نیز مفید است و به همین دلیل مصرف روزانه آن توصیه میشود. در ویدئو بالای صفحه توضیحاتی درباره مصرف عناب برای غلظت خون گفته شده است که می توانید مشاهده کنید. همچنین باید بدانید که مصرف زیاد عناب می تواند نتایج منفی برای غلظت خون داشته باشد.
خواص عناب برای سرطان
تحقیقات نشان داده است که که عصاره عناب انواع مختلفی از سلول های سرطانی از جمله سلول های سرطانی تخمدان، دهانه رحم، سینه، کبد، روده بزرگ و پوست را از بین می برد. محققان معتقدند که این فواید در درجه اول نتیجه ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در میوه است. با این حال، بیشتر این مطالعات بر روی حیوانات یا لولههای آزمایش انجام شده است، بنابراین قبل از اینکه بتوان نتیجهگیری قطعی کرد، تحقیقات بیشتری در مورد انسان مورد نیاز است.
عناب برای درمان سرفه و خلط سینه
از دیگر خواص عناب در طب سنتی کمک به درمان درد سینه و گلو هنگام سرماخوردگی نیز میتوان اشاره کرد. برای درمان سرفه جوشاندهٔ عناب و آویشن را به همراه عسل میل کنید. حداقل 2 بار در طول شبانه روز باید از این جوشانده میل کنید تا خیلی زود سرفه و خلط سینه شما بهبود یابد.
خواص ضد التهابی عناب
تولید گونههای فعال اکسیژن (ROS) که بسیار ناپایدار هستند منجر به التهاب سلولهای خونی میشود که به دنبال آن زمینه برای التهاب مفصلی مزمن و بسیاری دیگر از اختلالات متابولیک مرتبط فراهم میشود. تریترپنهای موجود در عصاره عناب به دلیل توانایی در جلوگیری از فعالیت گونههای فعال اکسیژن کارکرد ضد التهابی از خود نشان میدهند و در این زمینه مؤثرند.
خواص عناب برای کلیه
این گیاه دارویی به علت دارا بودن خاصیتهای متفاوت از جمله لعاب زیاد، باعث افزایش میزان مصرف آب شده و به دلیل افزایش ادرار در بیماریهای کلیوی از جمله دفع سنگهای کلیه نیز بسیار مفید است. بنابراین یکی از مهمترین خواص عناب خشک برای کلیه کمک به دفع سنگ کلیه از طریق افزایش میزان ادرار در فرد است.
جالب است بدانید، در خانمهایی که به سوزش یا مشکلات خفیف عفونتی در واژن مبتلا هستند؛ مصرف عناب میتواند کمککننده باشد؛ زیرا برای درمان عفونتهای خفیف تنها مصرف آب زیاد و ادرار، میتواند به پاکسازی عفونت کمک کند. بنابراین یکی دیگر از خواص عناب خشک برای زنان ادرارآوری عناب و کمک به بهبود عفونت خفیف اندام تناسلی است.
کمک عناب به بهبود زخم
عناب با موادشیمیایی گیاهی موجود در خود یعنی فیتوکمیکالها با عوامل بیماریزا و عفونتهای باکتریایی مبارزه میکند و درنهایت زخمها را به خوبی بهبود میبخشد. لازم به ذکر است که عناب با بتولینیکاسید موجود در خود رشد استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا را به خوبی مهار و به ابن ترتیب عفونت کودکان را درمان میکند.
خاصیت عناب برای سلامت مو
عناب پروتئین، موادمعدنی و ویتامین بسیار زیادی در خود دارد، به همین خاطر در رویش مو موثر و مفید است. همچنین مصرف عناب از ریزش مو نیز جلوگیری میکند. خوب است بدانید که ترکیب روغن عناب و روغنهای حامل نظیر؛ روغن نارگیل ریزش مو را به خوبی کاهش میدهد و موجب رشد سریعتر موها میشود.
عناب برای کم خونی
کمک به افزایش گلبول های قرمز خون: یک مطالعه اولیه نشان می دهد که عناب ممکن است در پیشگیری یا درمان کم خونی (گلبول های قرمز خون پایین) تأثیر داشته باشد.
چه کسانی نباید عناب مصرف کنند:
برای اکثر مردم، میوه عناب برای خوردن بی خطر است.
- اگر از داروی ضد افسردگی ونلافاکسین یا سایر مهارکنندههای بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SSNRIs) استفاده میکنید، باید از عناب اجتناب کنید، زیرا ممکن است با این داروها تداخل داشته باشد.
- عصاره میوه عناب ممکن است اثرات برخی داروهای تشنج، از جمله فنی توئین، فنوباربیتون و کاربامازپین را تقویت کند.
- زیاده روی در خوردن عناب باعث كم شدن غرایز جنسی میشود.
- بخاطر وجود ویتامین k در عناب مصرف بیش از حد آن می تواند برای کسانی که غلظت خون دارند مضر باشد.
- افرادی که دارای طبع سرد هستند بهتر است در مصرف عناب زیادروی نکنند و چناچه عناب را مصرف می کنند با مصلح های معرفی شده استفاده کنند.
- افرادی که دچار اسهال هستند بهتر است تا زمان بهبود از عناب استفاده نکنند.
- برخی افراد با خوردن عناب دچار خواب آلودگی می شوند در این افراد بهتر است عناب با احتیاط مصرف شود.
- افرادی که دچار نفخ و سنگینی معده هستند بهتر است از عناب تازه و خشک شده استفاده نکنند.
عناب تازه یا خشک شده
عناب تازه دارای گوشتی شبیه به طعم سیب دارد، عناب خشک طعم بسیار شیرینتری دارد، شبیه خرما و دارای خواص تغذیهای چشمگیر است. عناب خشک نیز معمولاً برای استفاده در دسرها یا خوردن آنها مانند آب نبات به ویژه در آسیا به فروش می رسد. با این حال، به خاطر داشته باشید که میوه های خشک کالری بیشتری نسبت به میوه های تازه دارند. همچنین، آنها منبع غلیظ قند هستند، بنابراین باید آنها را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
روزی چند عناب بخوریم؟
یک فرد سالم بدون هیچ بیماری می تواند روزانه 2 تا 4 عدد عناب تازه یا خشک شده به اندازه متوسط مصرف کند.
5 روش مصرف عناب
در این بخش با 5 روش متداول مصرف عناب در دنیا آشنا می شوید که شامل موارد زیر می شود:
1- دمنوش
از بهترین روش های استفاده از عناب در طب سنتی استفاده از دمنوش عناب است که می توانند به تنهایی یا به همراه گل محمدی، بابونه یا آویشن تهیه شود. شما برای تهیه دمنوش عناب ساده کافی است 10 عدد عناب را سوراخ کنید و به آن آبجوش اضافه کنید و اجازه دهید چند دقیقه دم بیاید و سپس دمنوش شما آماده است.
2- مصرف میوه تازه عناب
همانطور که در مرحله قبل گفتیم شما می توانید 2 تا 4 عدد میوه تازه عناب یا خشک شده آن را مصرف کنید.
3- رب عناب
یکی از روش خوشمزه مصرف عناب استفاده از رب عناب است که مزه خوشمزه ای دارد و دارای خواص زیادی هم هست مخصوص برای کم خونی بسیار مفید است.
4- مربا عناب
مربای عناب یک مربای خوشمزه و مقوی و مغذی است که به سادگی میتوانید در خانه مربا عناب تازه و مربا عناب خشک را به صورت درسته یا پوره شده تهیه کنید و مصرف کنید و از خواص عناب بهرمند شوید.
5- استفاده در سوپ و کیک
عناب خشک را می توان به جای کشمش یا میوه خرما در کیک و سایر دسرها استفاده کرد و همچنین می توانید عناب خشک شده را به سوپ خود اضافه کنید برای این کار هم حتما عناب را سوراخ کنید و سپس به سوپ اضافه کنید.
6- ترشی عناب
میخواهید زمستان در کنار غذاهای ایرانی خود مانند آب گوشت و سایر خورشت ها از ترشی خوشمزه استفاده کنید برای شما یک پیشنهاد عالی و بی نظیر داریم آن هم ترشی عناب است.
نتیجه گیری:
شما در این پست با خواص عناب در طب سنتی و طب نوین آشنا شدید. میوه های عناب را می توان به صورت دمنوش، خام، خشک شده مصرف کرد اما در هر نوع مصرف باید اعتدال در نظر بگیرید مثل هر ماده غذایی دیگری مصرف زیاد عناب می تواند برای سلامتی مضر باشد. همچنین اگر دارویی خاصی مصرف می کنید حتما با پزشک خود درباره تداخل دارویی آن با عناب مشورت کنید. همچنین اگر علاقمند هستید که ما پست های روش های استفاده از عناب را هم برای شما منتشر کنیم حتما برای ما در بخش دیدگاه بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)