طبع ازگیل و مصلح آن در طب سنتی

ازگیل نوعی میوه است که از درختی به نام درخت مدلار به دست می آید طمع ازگیل رسیده شیرین است و کمی شبیه مخلوط سیب و گلابی است. اما نکته جالب اینجاست معمولاً بسیاری نمی گذارند که این میوه کامل برسد و بعد چیدن آن سریع آن را مصرف می کنند. در حالی که برخلاف بیشتر میوه‌ها که شما بلافاصله پس از برداشت آن را مصرف می کنید میوه ازگیل از جمله میوه‌هایی است که بایستی پروسه‌ای به نام بلتینگ (Bletting) را طی کند تا شما ازگیلی نرم و کمی قهوه ای داشته باشید. جالب است بدانید ازگیل از دیرباز حتی توسط مردم در دوران باستان مانند امپراتوری هخامنشیان مصرف شده است! اما طبع ازگیل و مصلح آن در طب سنتی ایران چیست؟

طبع ازگیل و مصلح آن در طب سنتی

همانطور که می دانید در طب سنتی ایران همه چیز دارای طبع پایه است که به چهار دسته تقسیم می شود:

  1. گرم و خشک
  2. گرم و تر
  3. سرد و خشک
  4. سر و تر

البته یک دسته ای دیگری در طب ایرانی وجود دارد و آن هم طبع متعادل است که به برخی از مواد غذایی گفته می شود که از لحاظ گرمی و سردی در تعادل هستند. حال ازگیل جزو کدام یک از این دسته ها است را در ادامه بررسی می کنیم.

طبع ازگیل در طب سنتی

منابع معتبر طب ایرانی طبع ازگیل را سرد و خشک معرفی کرده اند و این یعنی که برای افرادی که مزاج آن ها گرم و تر یا همان افراد دموی مزاج بسیار مفید است. همچنین مصرف زیاد ازگیل برای افرادی که مزاج پایه آن ها سرد و خشک است بسیار مضر است و بهتر است حتما در مقدار کم و همراه مصلح ازگیل استفاده شود.

مصلح ازگیل در طب سنتی

مصلح در طب سنتی به موادی اطلاق می‌شود که به کارگیری آن‌ها در کنار داروها یا غذاها می‌تواند اثرات درمانی آن‌ها را تقویت کند یا عوارض جانبی آن‌ها را کاهش دهد.  مصلح‌ها معمولاً خواص متعادل‌کننده دارند و به بهبود طبع دارو یا غذا کمک می‌کنند به عنوان مثال مصلح ازگیل در طب سنتی ایران شامل موارد زیر می شود:

  •  عسل
  • انیسون

خواص ازگیل در طب سنتی چیست؟

در طب ایرانی ازگیل دارای خواص بسیار زیادی است و در بسیاری منابع طب ایرانی به خواص درمانی ازگیل اشاره شده است که در اینجا بخش هایی از آن را با شما به اشتراک می گذاریم:

طبع ازگیل و مصلح آن در طب سنتی

ریز مغذی های میوه ازگیل

انرژی: 47 کالری پروتئین: 43/0 گرم کربوهیدرات: 14/12 گرم فیبر: 70/1 گرم ویتامین سی: 1 میلی‌گرم ویتامین B1 (تیامین): 067/0 میلی‌گرم ویتامین B3(نیاسین): 293/0 میلی‌گرم ویتامین B2 (ریبوفلاوین): 024/0 میلی‌گرم ویتامین B6 (پیریدوکسین): 019/0 میلی‌گرم فولات: 14 میکروگرم پتاسیم: 266 میلی‌گرم فسفر: 27 میلی‌گرم کلسیم: 16میلی‌گرم منیزیم: 13 میلی‌گرم سدیم: 1 میلی‌گرم آهن: 28/0 میلی‌گرم منگنز: 148/0 میلی‌گرم روی: 05/0 میلی‌گرم مس: 04/0 میلی‌گرم سلنیوم: 6/0 میکروگرم

همچنین ببینید:  کدو سبز: یک سوپرفود واقعی برای سلامتی

ازگیل برای فشار خون

میوه ازگیل رسیده حاوی مقادیر قابل توجه پتاسیم، کلسیم، فسفر و منیزیم است و به همین دلیل در تنظیم فشارخون و کنترل آن بسیار مفید است و افرادی که فشار خون دارند می توانند به اعتدال از آن مصرف کنند. البته با فاصله حداقل دو ساعته از زمان مصرف داروی فشار خون این کار انجام دهید.

ازگیل برای کبد چرب

میوه ازگیل می‌تواند به پاک‌سازی و سم‌زدایی بدن کمک کند؛ از همین‌رو در طب سنتی به عنوان یکی از روش‌های درمان طبیعی کبد چرب شناخته می‌شود.

خواص ازگیل برای درمان اسهال

طبع ازگیل و مصلح آن در طب سنتی

 چای و دمنوش ازگیل به دلیل خواص ضد التهابی که دارد یکی از بهترین درمان های طبیعی برای اسهال شناخته می شود.
برای درمان قطعی اسهال روزی 2 یا 3 فنجان دمنوش ازگیل بنوشید.

ازگیل برای بچه ها

مصرف ازگیل به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند زیرا حاوی ویتامین ها و مواد معدنی فراوانی است. کودکانی که دچار یبوست و نفخ معده هستند می توانند ازگیل مصرف کنند زیرا ازگیل دارای فیبر فراوانی است. البته همیشه ابتدا مقداری کمی از ازگیل را به فرزند خود بدهید تا مطمن شوید که به ازگیل حساسیت ندارد و سپس به فرزند خود ازگیل دهید که کامل مصرف کند.

ازگیل برای پیشگیری کرونا و و سرماخوردگی

در زمستان که بیماری های ویروسی افزایش پیدا می کند مصرف ازگیل می تواند به پیشگیری از این بیماری بسیار کمک کند. میوه ازگیل حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین A و ویتامین C است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به سرماخوردگی، آسم و سرفه را کاهش می دهد

ازگیل برای معده

ازگیل سرشار از ویتامین‌های «ب» و «ث» است. خواص دارویی ازگیل نیز از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده. بقراط ازگیل را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب نافع می‌پنداشت.

ازگیل برای کم خونی

آهن به تشکیل هموگلوبین کمک می کند. آهن بخش مهمی از هموگلوبین است که رنگ قرمز تیره خون را فراهم می کند و به انتقال اکسیژن به سلول های بدن کمک می نماید. هموگلوبین اضافی برای انسان ضروری است زیرا در اثر آسیب های داخلی و خارجی خون را از دست می دهیم. در دوران قاعدگی، زنان هر ماه خون خود را از دست می دهند و به همین دلیل احتمال ابتلا به آنمی زیاد است.

ازگیل برای قلب

کاروتنوئید ها و ترکیبات فنلی ازگیل می‌تواند کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب‌های سلولی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهند. کاروتنوئید ها دارای اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی هستند که می‌توانند از ایجاد پلاک در شریان‌ها جلوگیری کرده و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهند.

درمان گلودرد و آفت دهان با ازگیل

درمان آبسه دهان و گلو با جوشانده برگ ازگیل -درمان آنژین با جوشانده برگ آن -درمان برفک با برگ آن منظم کردن قاعدگی ، درمان سالک با جوشانده برگ، درمان اسهال بچه‌ها با جوشانده برگ، منظم‌کننده کار روده‌ها، جوشاندهٔ برگ ازگیل ورم گلو و ناراحتیهای حلق را از میان می‌برد. هم‌چنین به‌طور سنتی در گیلان و قزوین از «آب کونوس» برای درمان دهان درد استفاده می‌شده‌است. در درمان اسهال ساده خونریزی داخلی -ورم روده-زخم دهان -تورم مخاط گلو با غرغره (پزشکی) کردن آب برگ درخت ازگیل سودمند است.

همچنین ببینید:  توت فرنگی و اکسیر جوانی: رمزگشایی از خواص آنتی‌اکسیدانی و راهنمای جامع مصرف صحیح

بهبود شرایط خواب با مصرف ازگیل

کمبود انواعی از ویتامین B باعث بی‌خوابی و خستگی می‌شود. در ترکیبات ازگیل ویتامین B6 وجود دارد و از همین روی می‌تواند گزینه‌ مطلوبی برای رفع کم‌خوابی یا کمک به بهبود آن باشد.

فواید ازگیل برای چشم

ازگیل برای بینایی و همچون هویج فواید دارد. محتوای بالای ویتامین A به سلامتی چشم کمک می کند و از تخریب بافت ها در برابر استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند. مصرف منظم ازگیل به کاهش خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا یا همان انحطاط چشم و همچنین بهبود عمومی بینایی کمک می کند. همچنین ازگیل باعث بهبود رنگدانه چشم و جلوگیری از آب مروارید می شود.

 ازگیل برای پوست و مو

از دیگر فواید ازگیل، می توان به تاثیر خوب این میوه روی سلامت پوست و مو اشاره کرد. از این لحاظ، این میوه به دلیل داشتن ویتامین C و A، چنانچه در رژیم غذایی شما باشد، می تواند به بهبود ظاهر پوست و موی شما کمک زیادی کند. همچنین ازگیل در درمان ریزش مو نیز مفید است. استفاده از آن به صورت ماسک و موضعی روی پوست سر باعث می‌شود که مواد مغذی و معدنی مثل آهن در آن به افزایش جریان خون در پوست سر کمک کند. در نتیجه باعث درمان ریزش مو می‌شود و می‌تواند ریشه‌های موی سر شما را نیز تقویت کند.

خواص چای برگ ازگیل:

به طور کلی، چای برگ در کشورهایی مانند ژاپن و چین به دلیل خواص ضد ویروسی آن بسیار محبوب است. در نتیجه به درمان سرفه و به طور کلی آنژین کمک می کند. در این راستا طرز تهیه چای با استفاده از برگ های ازگیل ساده است. کافی است برگ های این میوه را در آب جوش بریزید و بگذارید مدت کوتاهی بجوشد. همچنین اگر در خانه عسل دارید، می توانید مقداری هم به این چای اضافه کنید.

بنابراین، خواص ازگیل و چای آن را دست کم نگیرید. اگر یک درخت ازگیل در حیاط یا نزدیک خود دارید، خوش شانس هستید. زیرا می توانید برگ های این درخت را خشک کرده و در فصل زمستان برای درمان سرماخوردگی استفاده کنید. علاوه بر این، می توانید برگ های ازگیل را با مواد دیگری مانند نعناع، ریشه زنجبیل، ریحان، ریشه شیرین بیان و برگ تمشک درست کنید.

خواص آنتی اکسیدانی ازگیل :

میوه حاوی آنتی اکسیدان های مختلفی است که به مبارزه با استرس اکسیداتیو کمک می کند و ممکن است خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش دهد.

همچنین ببینید:  خواص آلبالو در طب سنتی از نگاه دکتر کردافشاری

ازگیل  و خواص ضد سرطانی:

 میوه، برگ و حتی هسته‌های میوه ازگیل از ابتلا به انواع سرطان جلوگیری می‌کند. سرطان مثانه از جمله بیماری‌هایی است که میوه ازگیل در جلوگیری از ابتلا به آن نقش پررنگی دارد. بتاکاروتن موجود درون پوست این میوه نیز خواص ضد سرطانی دارد و مانع رشد انواع تومور می‌شود.

ازگیل کم کالری

ازگیل میوه ای است که از نظر کالری کم است. تخمین زده می شود که یک قطعه می تواند حدود 40 کالری داشته باشد. علاوه بر این، محتوای آن در فیبر محلول به این امر کمک می کند که این ماده غذایی است که باید با سرعت متوسط جوید. این باعث کاهش احساس اضطراب می شود، علاوه بر این، فیبر باعث می شود که چربی ها به صورت آهسته جذب شوند.

روش های مصرف ازگیل در طب سنتی

شما می توانید به روش های مختلف ازگیل را مصرف کنید که مهم ترین روش های مصرف ازگیل شامل موارد زیر می شود:

طبع ازگیل و مصلح آن در طب سنتی

  1. رب ازگیل
  2. میوه ازگیل
  3. دمنوش ازگیل
  4. مربا ازگیل
  5. آب ازگیل

استفاده از هرکدام از روش های مصرف می توانید از خواص این میوه فوق العاده بهرمند شوید.

عوارض مصرف ازگیل در طب سنتی

  • ایجاد حالت تهوع و اسهال
  • ناراحتی و گرفتگی معده
  • ایجاد یبوست شدید
    ایجاد حساسیت و آلرژی به ازگیل
  • افزایش سطح کلسترول خون

انواع ازگیل

انواع مختلفی از ازگیل وجود دارد:

  1. ازگیل جنگلی: ازگیل جنگلی که به نوعی ازگیل ها گفته می شود که در شمال کشور عزیزمان ایران هم وجود دارد که ریز هستند و رسیده آن مزه شیرینی دارد.
  2. ازگیل ژاپنی: این ازگیل رنگ تیره‌تری نسبت به ازگیل‌های موجود در ایران دارد و شیرین است. و اندازه آن بزرگتر است.
  3. ازگیل آمریکایی: این نوع از ازگیل کمیاب‌تر از موارد دیگر است و خواص فراوانی دارد و در ایران کمتر می توان آن را پیدا کرد چون بیشتر پرورش دهندگان آن را بصورت محدود پرورش می دهند.

 مصرف زیاد ازگیل به چه افرادی توصیه نمی‌شود؟

  1. مصرف زیاد از حد ازگیل به افراد سرد مزاج توصیه نمی‌شود.
  2. ازگیل قبض طبع می آورد و مصرف آن در زمان اسهال مناسب بوده و برای افراد با یبوست مزاج مناسب نیست.
  3. مصرف افراطی ازگیل در افراد دارای سنگ کلیه و مثانه نیز نوصیه نمی‌گردد.
  4. زیاده روی در مصرف ازگیل برای افراد دچار آلرژی و حساسین مناسب نمی‌باشد.

نتیجه گیری:

در این پست تلاش کردیم درباره طبع ازگیل و مصلح آن در طب سنتی و همچنین خواص شناخته شده ازگیل صحبت کنیم. و در انتهاب عوارض مصرف بیش از حد آن را با شما به اشتراک گذاشتیم. اگر شما با ازگیل دسر یا غذای خاصی درست می کنید حتما با ما به اشتراک بگذارید. همچنین به ما بگویید تا به حال از کدام نوع ازگیل در ایران استفاده کردید و کدام یک از آن ها طعم بهتری دارد.

اشتراک گذاری:

پست‌های پیشنهادی

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمام حقوق برای سایت طبیب گفت محفوط و کپی از مطالب بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.