مارچوبه سرشار از مواد معدنی و ویتامین های A، C و اسید فولیک است. این سبزی فیبری است که ممکن است از روده سالم حمایت کند و همچنین به کاهش فشار خون کمک کند. به این دلایل، می توان آن را یک مکمل سالم برای هر رژیم غذایی در نظر گرفت. در ویدئو زیر شما بیشتر با خواص مارچوبه برای سلامتی آشنا می شوید.
خواص مارچوبه برای سلامتی: از آنتی اکسیدان تا ضد التهاب در این پست مورد بررسی قرار می دهیم. در ویدیو بالا با این گیاه پرخاصیت آشنا شدید حال اگر دوست دارید بیشتر با خواص مارچوبه برای سلامتی آشنا شوید پیشنهاد می کنم مقاله زیر هم بخوانید.
مارچوبه چیست: یک سبزی بهاری با فواید فراوان
مارچوبه چیست؟ گیاهی چند ساله است که به همراه سبزیجات دیگری مانند سیر، پیاز و تره فرنگی از خانواده مارچوبه ها است. مارچوبه هزاران سال است که به عنوان غذا و دارو در فرهنگ های مختلف در سراسر جهان کشت می شود. مارچوبه یکی از اولین محصولاتی است که در فصل بهار، زمانی که شاخه های لطیف آن از خاک بیرون می آیند، به استقبال ما می آید. مارچوبه نه تنها خوشمزه است، بلکه مغذی نیز هست. کالری کمی دارد، اما سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و فیبر است. برخی از فواید مارچوبه برای سلامتی عبارتند از:
بهبود سلامت دستگاه گوارش:
مارچوبه حاوی نوعی فیبر به نام اینولین است که به عنوان یک پری بیوتیک عمل می کند و باکتری های مفید روده را تغذیه می کند. این می تواند به جلوگیری از یبوست، نفخ و سایر مشکلات گوارشی کمک کند.
تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان:
مارچوبه سرشار از ویتامین C است که برای سیستم ایمنی و تولید کلاژن ضروری است. ویتامین C همچنین دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که می تواند سلول ها را از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو محافظت کند. استرس اکسیداتیو با افزایش سن، التهاب مزمن و بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان مرتبط است. مارچوبه همچنین حاوی آنتی اکسیدان های دیگری مانند ویتامین E، گلوتاتیون، فلاونوئیدها و پلی فنول ها است که اثرات مشابهی دارند.
مفید برای خانم های بارداری در صورت داشتن تایید پزشک:
مارچوبه منبع عالی فولات است که به عنوان ویتامین B9 نیز شناخته می شود. فولات برای سنتز DNA و تشکیل گلبول های قرمز خون حیاتی است. فولات به ویژه برای زنان باردار مهم است، زیرا می تواند از نقص لوله عصبی در نوزاد در حال رشد جلوگیری کند. البته حتما قبل مصرف مارچوبه با پزشک خود مشورت کنید سپس از این گیاه پرخاصیت استفاده کنید.
مفید برای استخوان:
مارچوبه مقدار مناسبی از ویتامین K را دارا می باشد. که برای عملکرد مناسب استئوکلسین، پروتئینی که سلامت استخوان را تنظیم می کند، ضروری است. ویتامین K همچنین در لخته شدن خون و بهبود زخم ها نقش دارد.
تنظیم فشار خون و سلامت قلب:
یکی دیگر از خواص مارچوبه برای فشار خون است. مارچوبه حاوی پتاسیم است، ماده معدنی که به تعادل سطح مایعات و الکترولیت ها در بدن کمک می کند. پتاسیم همچنین با شل کردن عروق خونی و کاهش فشار بر قلب به کاهش فشار خون کمک می کند. علاوه بر این، مارچوبه حاوی آنتوسیانین است، رنگدانه هایی که به مارچوبه بنفش رنگ می دهد. نشان داده شده است که آنتوسیانین ها باعث کاهش فشار خون و کاهش خطر حملات قلبی و بیماری های قلبی می شوند.
نحوه مصرف مارچوبه
مارچوبه را میتوان بهصورت خام یا پخته میل کرد و میتوان آن را به روشهای مختلفی مانند بخارپز، آب پز، کباب کردن، کبابی یا تفت دادن تهیه کرد. می توان آن را به عنوان غذای جانبی مصرف کرد یا به سوپ، سالاد، پاستا، سرخ کردنی و سایر غذاها اضافه کرد. مارچوبه عطر و طعم ملایمی دارد که با چاشنی هایی مانند نمک، فلفل، سیر، آب لیمو، کره، پنیر یا گیاهان قابل افزایش است.
مارچوبه از کجا تهیه کنیم
حال که با خواص مارچوبه آشنا شدید شاید برایتان سوال است که از کجا آن را تهیه کنید. مارچوبه را در ایران می توانید در فروشگاه های مواد غذایی و بازارهای میوه فروشان نیز پیدا کنید البته فصل اصلی تهیه این گیاه پرخاصیت تابستان و بهار است. همچنین فروشگاه های اینترنتی زیادی هم هستند که این محصول را میفروشند.
راهنمای انتخاب بهترین نوع مارچوبه
هنگام خرید مارچوبه به دنبال ساقه های سفت و صاف با نوک سفت و روشن باشید. از ساقه های پژمرده یا سست شده یا آنهایی که انتهای آن خشک یا ترک خورده است خودداری کنید. مارچوبه را می توان تا یک هفته در یخچال نگهداری کرد و انتهای آن را با یک حوله کاغذی مرطوب بپیچید یا در یک لیوان آب قرار دهید.
مارچوبه را در کجای ایران می توانند پرورش داد
شاید بسیاری فکر کنند که مارچوبه فقط در خارج از ایران رشد می کند در حالی که این تفکر کاملا اشتباه است و در حال حاضر مارچوبه در قزوین، شهرستان های استان آذربایجان شرقی مانند تبریز و خوی، ماهنشان زنجان، استان البرز، جلفا، اراک، کردستان و کرمانشاه به صورت خودرو رشد می کند. جالب است بدانید کاشت مارچوبه در دزفول به دلیل زمستان های ملایم، بسیار رایج است. پس شما اگر بخواهید می توانید در فصل مناسب آن را در حیاط منزل خود بکارید. مقداری مارچوبه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و از طعم تازه و ترد آن لذت ببرید!
مغذی ترین قسمت مارچوبه چیست؟
در مورد مواد معدنی موجود در مارچوبه، جالب است بدانید که بیشتر در قسمت های بالایی نیزه ها متمرکز هستند . همچنین شایان ذکر است که مارچوبه سبز دارای ترکیبات تغذیه ای نسبتاً بالاتری نسبت به مارچوبه سفید است.
مارچوبه پخته تر است یا خام؟
مارچوبه. مطالعه ای در مجله بین المللی علوم و فناوری غذایی نشان داد که پختن این ساقه ها سطح شش ماده مغذی از جمله آنتی اکسیدان های ضد سرطان را تا بیش از 16 درصد افزایش می دهد. پس اولویت مصرف مارچوبه را روی پخته شده آن قرار دهید که می تواند بصورت بخارپز یا آب پز باشد.
چه زمانی نباید مارچوبه بخورید؟
تا زمانی که نوک ها سیاه شوند، متوجه خواهید شد که کاملاً مات هستند و احتمالاً بوی بدی هم دارند. اگر مارچوبه شما لزج یا چسبنده است، به نظر می رسد نرم و لطیف است، بوی بد می دهد یا علائم کپک قابل مشاهده است ، وقت آن است که آن را به سطلح زباله پرتاب کنید.
مضرات خوردن مارچوبه چیست؟
خوردن مارچوبه می تواند باعث بوی تند ادرار شود . اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا مارچوبه در صورت استفاده در مقادیر بیشتر به عنوان دارو ایمن است وجود ندارد. در افراد حساس می تواند واکنش های آلرژیک ایجاد کند. پس اگر با مصرف مارچوبه دچار مشکل می شوید بهتر است آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)